Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder i Byplan Nyt 2, 2018
I maj måned nedsatte regeringen et Hovedstadsudvalg med deltagelse af hele 6 ministerier. Det er en rigtig god ide, som jeg kun kan støtte. Der er behov for at se tværgående på boligudvikling, infrastruktur, erhvervsudvikling og de grønne områder i regionen. Den planlagte revision af Fingerplanen passer som fod i hose til det arbejde.
I Byplanlaboratoriet er vi glade for, at der sker noget og vi vil meget gerne drøfte den fremtidige bystruktur. Hvor skal fremtidens knudepunkter være og hvordan sikrer vi bæredygtighed på lang sigt? Det et væsentlige spørgsmål og det er vores overbevisning, at vi kan få et rigtig godt resultat, hvis vi inviterer til bred debat om fremtidens hovedstad.
... det er vores overbevisning, at vi kan få et rigtig godt resultat, hvis vi inviterer til bred debat om fremtidens hovedstad.
Samme dag som udvalget blev lanceret kom kritikken. Det er en værre slingrekurs, blev der sagt. Først handler det udelukkende om yderområderne og så skal Hovedstadsområdet pludselig have opmærksomhed. Regeringens erklærede mål har siden valget været at skabe ”Et Danmark i bedre balance”. Men hvad betyder det egentlig?
Det er rigtigt, at der har været en vifte af enkeltstående initiativer så som nedsættelse af landsbyudvalget og hovedstadsudvalget og at vi savner det store billede i form af et samlet Danmarkskort eller i det mindste regionale udviklingsplaner. Det kunne forbedre kommunernes beslutningsgrundlag, når de f.eks. skal til at vurdere levedygtighed for deres landsbyer.
Jeg savner også et kvalificeret bud på fremtidens geografi, når politikerne begynder taler om en Kattegatbro, der skal forbinde de to største byområder i landet. Hvor vil det f.eks. efterlade Fyn ? Det er store investeringer, der er på spil og målene om bæredygtighed og energineutralitet peger i en anden retning. Hvordan hænger det hele mon sammen? Det kunne en landsplanredegørelse være med til at afdække.
I Grønland har man i 2016 udgivet en landsplanredegørelse med overskriften: Den nødvendige prioritering. Det er der også behov for i Danmark. Vi er et ganske lille land. Det burde være muligt at få det til at hænge sammen – både fysisk og mentalt. Da kommunalreformen blev gennemført i 2007 var meldingen, at amterne skulle nedlægges og at der skulle opstå stærkere kommuner og en stærkere stat på planområdet. Vi savner stadig at se det sidste.
Ellen Højgaard Jensen, Direktør for Dansk Byplanlaboratorium