Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
LEDER, Byplan Nyt 1 2024
I Byplanlaboratoriet arbejder vi i 2024 ud fra en ny strategi, der både skal hjælpe os med at træffe målrettede beslutninger i hverdagen og have fokus på det lange perspektiv.
Vi står altid på et klimafundament. Vi har fokus på bredden, helheden og alle de facetter af planlægningen, der har betydning for menneskers livskvalitet, vores velfærd, samfund og for planetens overlevelse. Vores formål er at fremme kvaliteten i vores byer og landskaber ud fra en helhedsbetragtning.
ÅRETS BYPLANMØDE 2024 har titlen ”Klima og kvalitet”. Som planlæggere, rådgivere og politikere står vi over for den komplekse opgave at skulle omsætte visioner og viden til handling, kvalitet og steder, som vi drømmer om at give videre til næste generation.
Det er endnu ikke lykkedes mig at finde et smukt solcelleanlæg eller en PtX-bydel, som ikke kun handler om antal kvadratmeter og rationalitet, men som også giver noget tilbage til stedet i et oplevet perspektiv. Hvordan kan vores mange klimaindsatser løse flere dagsordener og blive til steder, vi gerne vil opholde os? Byplanmødet, som afholdes i Odense den 3.-4. oktober 2024, åbner for tilmelding den 24. maj.
Hvis du kender til et smukt solcelleanlæg, en ny bæredygtig bydel der tiltrækker mennesker, en bymidte der bevarer mere end at rive ned eller på anden måde ved, at klima og kvalitet er en grundpille i en by- eller landskabsplan, så send det til byplanprisen@byplanlab.dk
STRATEGIEN HAR FIRE PEJLEMÆRKER som betyder, at vi i vores kurser, konferencer, projekter, netværk og formidling tager stilling til hvordan, vi kan blive mere laboratorium, en stærkere fri stemme, hvordan vi kan få flere med i samtalen om byer og landskabers udvikling og at vi altid skal have et internationalt udsyn. Strategien er udviklet i et samarbejde mellem bestyrelse, sekretariat og repræsentantskab, og vi glæder os til at realisere den sammen med jer alle.
VI VIL LØBENDE UNDERSTØTTE en række tematiske dilemmaer omkring planlægning. ”Demokrati og planlægning” og ”Klima og kvalitet” er to temaer, som kommer til at spille en langt større rolle i vores planlægning fremover. Herudover vil vi arbejde for; at styrke og udvikle det tværkommunale samarbejde, hvordan vi faciliterer og leder de processer og projekter, der udvikler byer og landskaber, og hvordan vi understøtter arternes mangfoldighed i den fysiske planlægning.
Min erfaring er at de steder, hvor vi med klima tilpasning også har udviklet cykelstier, brede fortove, genbrugt materialer, haft mål for biodiversitet, skabt nye attraktioner, der styrker menneskelige fællesskaber og gjort det i dialog med de mennesker, der har faglige indsigter og mennesker med lokalt kendskab, der lykkedes vi både med at øge de målbare værdier og de oplevede. Lad os fortsætte med at være i det komplekse og ikke kun løse et enkelt regnestykke.
Af Tina Saaby, direktør for Dansk Byplanlaboratorium