Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
LEDER, Byplan Nyt 3 2023
Henover sommeren blev skovbrande, oversvømmelser og hagl på størrelse med appelsiner de visuelle sommerpostkort, jeg så på min telefon, mens jeg spiste østers i regnen på en pop-up restaurant ved Vesterhavet. Charterferien hører fortiden til! Verden er i forandring, og vi arbejder på alle niveauer med at omstille os til en grønnere fremtid.
På nationalt niveau tales om at sætte skub i den grønne energiproduktion. Antallet af private virksomheder der tilbyder at plante skov, opstille vindmøller og etablere solcelleanlæg,vokser. Kampen om arealerne er i fuld gang. Kommunerne skal sikre rammerne for, at det hele kan ske. Der skal findes plads til skybrudsvand, skovrejsning og grønne energianlæg. Der skal bygges mindre og renoveres mere. Og vi skal alle sammen vænne os til en ny æstetik. Kan en vindmølle i baghaven være smuk?
Det er åbenlyst, at de store opgaver, der skal arbejdes med i kommunerne, stiller nye krav til organisering og samarbejde. For øjeblikket kan det opleves som om, vi alle sammen kører i radiobiler. Det går stærkt, og vi kender målet, men sandsynligheden for, at vi støder sammen undervejs, er høj. Kvalificeret planlægning er et af svarene på, hvordan vi får det hele til at lykkes. Planlæggerne må gå forrest i arbejdet med at udvikle Danmarks byer og arealer, så den grønne omstilling bliver en positiv katalysator for at skabe levende og attraktive områder med plads til fremtidens grønne behov. Det kræver kvalitet i planlægningen at få skabt et grønnere Danmark, hvor det stadig er dejligt og smukt at være, og vi må insistere på, at transformationen af byerne og andskaberne kommer til at ske med kvalitet for øje.
Her vil dialog og demokrati spille en væsentlig rolle. Planlæggerne skal forstå de mange modsatrettede behov og kunne drive transformationen i dialog med beboere, virksomheder, forskere, interesseorganisationer og politikere. Planlæggeren skal kunne facilitere samtalerne mellem de mange forskellige parter og lægge konkrete forslag frem til drøftelse, så planlægningsprocesserne bliver noget, vi er fælles om at bidrage til.
I Dansk Byplanlaboratoriums bestyrelse er vi i gang med at formulere strategien for vores fremtidige indsatsområder. Det er vigtigt for os, at den grønne transformation af byerne og det åbne land kommer til at ske med kvalitet i planlægningen. Derfor vil vi bidrage til at facilitere samtalerne, bringe viden ind i arbejdet og stille de åbne spørgsmål. Snart mødes vi igen til Byplanmødet, hvor vi sætter fokus på planlægning og demokrati, hvor vores fælles laboratorium for byplanlægning folder sig ud som en stærk platform for dialog og vidensopbygning for politikere, byplanlæggere, private aktører og andre interessenter. Lad os bruge anledningen til at blive klogere og gå modigt ind i samtalerne med hinanden.
Stadsarkitekt og klimachef, Vejle KommuneLisbet Wolters, Forperson, Dansk Byplanlaboratorium