Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder i Byplan Nyt 1, 2022
Politikere og borgere har for alvor fået øjnene op for de grønne elementer i byplanlægningen. Når miljøministeren skyder en konkurrence i gang om at være den vildeste kommune i Danmark, så vil alle være med. Selv kommuner, hvor politikerne først var tøvende, har nu meldt sig under fanerne, fordi borgerne i den grad presser på. Der satses på vilde blomster og bynatur i de danske kommuner – og det er rigtig godt, fordi det er sundt for os mennesker at se på noget grønt. F.eks. har det vist sig, at hospitalsindlagte, der ser ud på et træ eller grønne områder, kommer sig hurtigere end dem, der ser ind i en mur eller ud over en vej. Så der er al mulig grund til at satse på det grønne – set fra en ren menneskelig antropocentrisk synsvinkel. Et af de redskaber vi har til at sikre bynaturer kommune- og lokalplaner. På Frederiksberg har de f.eks. indskrevet, at alle skal kunne se et træ fra deres vindue. Det er da let at forstå for alle.
I Byplanlaboratoriet undersøgte vi sidste år planlæggernes ønsker til fremtidens lokalplaner. Et helt klart resultat er, at planlæggerne ønsker flere planredskaber til at udvikle grønne byer med voksende biodiversitet – og det ser ud til, at regeringen er på sporet. I udspillet Grønne byer og en hovedstad i udvikling fra maj sidste år blev følgende emner nævnt:
I skrivende stund forhandles der stadig om planloven, så vi ved ikke, om disse ønsker fra regeringens side slår igennem i en kommende planlov. Men det håber jeg. Så må vi finde ud af, hvordan vi kan håndhæve planerne og drifte områderne efter ibrugtagning. For det er ofte der, at det går galt. Det kan du læse meget mere om i dette blad.
Lokalplaner og bynatur kan ikke løse den biodiversitetskrise, som Danmark står i, men den nære natur kan skabe en øget bevidsthed blandt byboerne og korridorer ud i landskabet, hvor der for alvor skal gøres plads til dyre- og plantelivet. Som bybonde og arkitekt Mads Boserup Lauritsen skriver i dette nummer af Byplan Nyt, så har vi brug for sammenhængende store grønne vidder helt ind i vores bykerner, byområder og landsbyer.
I den forbindelse bliver vi nødt til at udfordre landbrugspligten. Jeg har set eksempler på, at landmænd gerne ville lægge deres jord om til bynær natur i et samspil med lokale foreninger. Men det er blevet bremset af landbrugspligten. Det er altså alt for firkantet.
I fremtiden skal landbruget optage mindre areal, og der skal gøres plads til korridorer. Vi kommer ikke udenom at tage den svære samtale om landbrugets fremtid. Bynatur og biodi- versitet i byerne er et vigtigt skridt på vejen.
Ellen Højgaard Jensen, direktør for Dansk Byplanlaboratorium