Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
LEDER Byplan Nyt 4 2020 Om hundrede år er alting glemt – eller er det? Der er sikkert ikke nogen, der kan huske mig eller dig, men de kan huske det samfund, vi efterlod os. De bygninger, den natur og de landskaber, vi ændrer i dag, vil kunne opleves om hundrede år – i 2121. Uanset hvilke valg, vi tager, så kan vi ikke undgå at kolonialisere fremtiden.
Det er svært – for ikke at sige umuligt – at forestille sig hvilket samfund, der venter vores bør-nebørn. Men vi er nødt til at se i krystalkuglen. Vi skylder dem at tage modige beslutninger i de kommende år. Ellers får vi i værste fald byer, der er præget af frygt, usikkerhed og kaos. Dystopier er der nok af.
For 100 år siden mødtes en flok lærde mænd – for det var kun mænd – for at udvikle skønne boliger. De var medlemmer af foreningen Bedre Byggeskik, og de fleste af de huse, der er bygget efter deres forskrifter, er meget attraktive den dag i dag. Bedre Byggeskik var stiftet i 1915.
I 1921 begyndte de lærde herrer for alvor at interessere sig for byudvikling og i efteråret så Dansk Byplan-laboratorium dagens lys. Stifterne ønskede at præge mere end enkelte bygninger, og de så et stort behov for at styre udviklingen
I 1921 begyndte de lærde herrer for alvor at interessere sig for byudvikling og i efteråret så Dansk Byplan-laboratorium dagens lys. Stifterne ønskede at præge mere end enkelte bygninger, og de så et stort behov for at styre udviklingen, så byerne kunne blive både skønne og sunde at leve i. Det er værd at bemærke, at byplanlægning allerede på det tidspunkt var en tværfaglig disciplin. Stifterne var arkitekter, ingeniører og medicinere, og deres første sag var at tale for mere lovgivning på området. Byplanloven kom, og siden da har det med varierende kraft været muligt at styre byvæksten i Danmark. Men den måde, vi har planlagt på, er under pres. Vi står overfor helt nye udfordringer og har derfor behov for nye planredskaber og nye metoder til at tænke langt mere bæredygtigt og cirkulært.
Derfor ser vi stadig frem til evalueringen af planloven – for med justeringer og med en formålsparagraf, der inkluderer klimaet og har C02-reduktion som mål, kan netop planlægningen bidrage væsentligt til den grønne omstilling. Det er væsentligt, at vi genbruger de byområder, der allerede er bygget, og at vi sikrer en bæredygtig mobilitet mellem byerne.
I Byplanlaboratoriet har vi glædet os som små børn til 2021. Det er ikke hver dag, man bliver 100 år. Vi har forberedt den helt store fest, og vi skyder en visionær studenterkonkurrence i gang. For det er de unge, der skal på banen. Et perspektiv i konkurrenceoplægget er, at vi er i en tid, hvor det er nemt at forestille sig en fremtid, vi ikke ønsker. Som jeg skrev i indledningen, så er der rigtig mange bud på dystopier. I jubilæumsåret vil vi imidlertid sætte spot på den fremtid, som vi gerne vil være en del af. Vi skal have optimismen og fremskridtstroen tilbage og i fællesskab forme en bæredygtig fremtid. Der er mere end nogensinde brug for utopier, og i Byplanlaboratoriet vil vi gerne bidrage.
Om 100 år vil man vil huske de valg, vi tager lige nu. Godt nytår!
Ellen Højgaard Jensen, direktør for Dansk Byplanlaboratorium