Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder, Byplan Nyt 1, 2023
Transportpolitikken har længe været domineret af silotænkning blandt politikere, myndighederne og branchen. Det har skabt de trængselsudfordringer, og den mobilitetsmangel vi har i dag. Vi skal være bedre til at koble den fysiske planlægning af by og land med den rette infrastruktur og mobilitetstilbud. Sådan lyder anslaget i klummen i dette blad skrevet af tidligere minister og branchedirektør Karsten Lauritzen,DI Transport. Vurderingen af situationen og visionen er for så vidt ikke ny, men at budskabet kommer så klart fra den kant er positivt. Med i meldingen er også en opfordring til Christiansborg om at være mere modige med transportpolitikken!
Borgerinddragelse og lokaldemokrati skal være mere end blot en formel proces. Det skal være en måde at skabe den gode by og bykvalitet i fællesskab med borgerne.
Og så er naturen på spil i et par indlæg i bladet. Foråret står for døren og danskerne vil i stor stil myldre ud i sommerhusområderne som mange steder rummer unik natur som vi skal passe på. Men den kollektive bevidsthed om naturindholdet i områderne er under pres; i hvert fald skifter særpræget i mange sommerhusområder. Eller som det lyder i artiklen ”Tager du i sommerhus for at kigge på naboen?”: – Der ligger et modsætningsforhold imellem det enkle og naturnære sommerhusliv og vores efterhånden selvfølgelige behov for at køre bilen helt op til hoveddøren eller eje et sommerhus med spafaciliteter, hvor der er plads til tre generationer på én gang i vinterhalvåret. I artiklen beskrives, hvordan Jammerbugt Kommune har kortlagt og beskrevet sommerhusområder som afsæt for forståelse af stedernes kvaliteter og herlighedsværdi.
Naturen og landskabet er i det hele taget i centrum i den ”kamp om pladsen” som udfolder sig på tværs af landet. Kulturhistorien, friluftslivet og en mere sammenhængende natur kæmper med landbruget, infrastrukturen og etablering af bæredygtig energiproduktion i det åbne land. Situationen er propfyldt med dilemmaer og konflikter. Og så topper biodiversi- tet alle disse krydsende dagsordner og stiller krav til, hvordan vi planlægger, anlægger og drifter det hele. Prioriter naturen lyder det enkle budskab i Jon Papes indlæg i bladet med en opfordring til at finde en ny strategisk og praktisk forståelse for, hvordan vi arbejder med at integrere alle disse hensyn og sikre naturindhold og biodiversitet.
Hvis du bladrer frem til side 7 i bladet, så finder du den første teaser for Byplanmødet 2023, der afholdes i Aarhus d. 5. og 6. oktober. Temaer er ”Demokrati og planlægning” og ambi- tionen er at give bud og inspiration til, hvordan vi får styrket den demokratisk samtale og skabt fornyet respekt for planlægningen og de politiske beslutninger. Borgerinddragelse og lokalde- mokrati skal være mere end blot en formel proces. Det skal være en måde at skabe den gode by og bykvalitet i fællesskab med borgerne.
Sæt kryds i kalenderen; tilmeldingen åbner d. 12. maj.
Michael Nørgaard, vicedirektørfor Dansk Byplanlaboratorium