Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Foto: Morten Olivarius
Projektet "Omstilling til Bæredygtige Bysamfund" undersøger, hvordan vi gennem fysisk planlægning kan bidrage til at reducere CO2-udledning og øge bykvaliteten i vores byer.
Projektet er forankret hos Stadsarkitekt Anne Mette Boye i Aarhus Kommune med Arkitektskolen Aarhus og Dansk Byplanlaboratorium som partnere og støttet af en bevilling fra Innovationsfonden. Postdoc Kasper Albrektsen vil være en del af projektet i hele forløbet fra april 2024 til 2027.
Om projektet Der er et presserende behov for at ændre den gængse praksis indenfor byplanlægning og gentænke vores tilgang til byudvikling og den fysiske planlægning for at skabe mere bæredygtige bysamfund. Dette kræver nye arkitektoniske planlægningsmetoder og visioner, der er stedsspecifikke og tilpasset lokale forhold for at sikre konkrete CO2-reduktioner, øge bykvalitet og trivsel samt forbedre sammenhænge mellem byer og landskaber.
I Aarhus Kommune etableres by- og landskabslaboratorier som en ny og nysgerrig metodisk tilgang til at skabe synergi mellem viden og praksis i igangværende og kommende projekter og initiativer. Gennem projektet ”Omstilling til Bæredygtige Bysamfund” etableres 2-4 bylaboratorier i bysamfund, der skal fungere som pilotcases for fremtidige bylaboratorier.
Som afsæt for en omsætning af viden til håndgribelige mikroeksperimenter tages der udgangspunkt i arkitektoniske, kreative og æstetiske metoder. Det kan være alt fra konkrete omdannelser, visions- og strategiplanlægning til udvikling af fremtidsscenarier. Formålet er at reducere CO2-udledningen. Der fokuseres på tværgående emner, der binder systemer sammen og skaber relationer mellem det naturlige, det fysiske og det sociale. Målet er at løfte bykvaliteten, beboeligheden for flere livsformer og styrke sammenhængskraften i byerne. Der arbejdes mod at skabe et vidensbaseret beslutningsgrundlag, der forener stedsspecifik indsigt med de overordnede klimamål og bidrager til betydelige CO2-reduktioner.
Læs mere om projektet, i 3. udgave af Byplannyt 2024, her!