Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder fra Byplan Nyt 1, 2016
I en artikel her i bladet citerer professor Walter Unterrainer et japansk ordsprog: ”Fall seven times, stand up eight”. Det er nok ikke tilfældigt, at det stammer fra et land, hvor jordskælv er en del af dagligdagen. Men katastrofer og kriser dukker også op her hos os, og vi skal blive bedre til at handle, når det uventede opstår. Resiliens handler om et systems evne til at komme sig efter en forstyrrelse eller et sammenbrud.
Mange danske byer arbejder seriøst med begrebet. Vejle er fx en af ’100 resilient cities’, som Rockefeller Foundation støtter. De arbejder med klima og oversvømmelse, social resiliens, smart by og samskabelse. Men er det gammel vin på nye flasker, eller symboliserer det nye tider for vores byer og vores planbegreber? Jeg hælder mest til det sidste. Der er behov for et nyt begreb, der er mere dynamisk og fleksibelt end bæredygtighedsbegrebet. Men måske skal vi kalde det noget andet? Hvad med ukuelighed, robusthed, elasticitet eller modstandskraft?
"Byernes evne til at håndtere kriser er afhængig af, hvem der bor i dem
Byer består af boliger og her står vi med et akut resiliensproblem. Hjemløsheden stiger, og det nye kontanthjælpsloft presser flere familier ud af deres hjem. Samtidig banker flygtninge på døren. Hvis vi virkelig skal skabe resiliente byer, så skal vi udnytte alle de tomme bygninger, og bygge rigtig mange billige boliger i en fart.
Derfor kan jeg ikke forstå, at regeringen vil afskaffe reglen om, at man kan planlægge for blandede boligområder. Hvis det kun er markedet, der styrer boligpolitikken, vil vi få opsplittede og sårbare byer. Jeg er overbevist om, at en blandet by vil være bedre til at tackle kriser end en by, hvor man ikke kender sin nabo. Professor Walter Unterrainer fortalte, at de områder i New Orleans, der tacklede oversvømmelserne i 2005 bedst, faktisk var der, hvor der var et godt naboskab. Vi skal huske, at byernes evne til at håndtere kriser er afhængig af, hvem der bor i dem. For vi skal vi være i stand til at rejse os sammen – også den 8. gang.
Ellen Højgaard Jensen,
Direktør for Dansk Byplanlaboratorium