Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder i Byplan Nyt 3, 2022
Med sommerens høje temperaturer og deraf følgende skovbrande blev spørgsmålet om, hvordan vi imødekommer klimaforandringerne endnu engang aktualiseret. Bekymrede lokalpolitikere har ønsket redegørelser for, om risikoen for hede og tørke også er tilstede i Danmark, og der er føjet endnu et lag til de mange udfordringer, som klimaforandringerne stiller kommunerne overfor.
Med udsigten til stigende energipriser har mange mennesker fået travlt med at forholde sig til varmeforsyningen i privatboligen. Ønskerne om at blive tilsluttet det lokale fjernvarmenet kan langtfra imødekommes i den hastighed, det forventes. Og hverken forsyningsselskaberne eller kommunerne er gearet til at løse så stor en opgave på ganske kort tid. Det skaber naturligvis frustration hos mange at gå vinteren i møde med udsigten til en kæmpe varmeregning.
Arbejdet med DK2020-planerne har på forbilledlig vis aktiveret byrådene og iværksat et seriøst arbejde med at beskrive mulighederne for både klimaforebyggelse og klimatilpasning. I planerne er Parisaftalens mål blevet omsat til lokale handlinger. Nu kan hvert enkelt byråd se, hvordan målet kan nås, og hvad det indebærer.
I øjeblikket rulles DK2020-planerne ud i kommunerne med deres konkrete svar på, hvordan vi imødekommer behovet og får reduceret CO2-udledningen i den enkelte kommunes geografi. Men med det kommer også den svære del af arbejdet, for det er jo langtfra kun kommunen selv, der skal finansiere og realisere de mange tiltag.
Vejen til målet hedder planlægning. I planlægningsarbejdet kan vi kortlægge mulighederne for, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling.
Vejen til målet hedder planlægning. I planlægningsarbejdet kan vi kortlægge mulighederne for, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling. Hvor placerer vi f.eks. bedst vindmøller, solceller og biogasanlæg, så de ikke blot producerer grøn strøm, men også udnytter vores infrastruktur bedst muligt og skæmmer vores landskaber og boligområder mindst muligt. Hvordan kan vi udforme disse anlæg, så de skaber merværdi, og hvordan samarbejder vi klogest om opgaven, så investeringerne skaber mest mulig værdi? I denne sammenhæng er partnerskaber et nøgleord. Det giver f.eks. ikke meget mening at placere biogasanlæggene langt fra de landbrug, hvor gyllen skal komme fra, så der skal samarbejdes med landbrugets parter om placeringen, ligesom lokalsamfund og nabokommuner også er samarbejdspartnere.
I de fleste byer er partnerskaber om håndtering af skybrud og oversvømmelse allerede etableret. Der skal skabes plads til regnvand på terræn og både lodsejere, spildevandsselskaber og kommuner er nød til at bidrage i fællesskab, hvis opgaven skal løses.
På årets byplanmøde har vi valgt at fokusere på partnerskaber. Det er et spændende program med god mulighed for at blive klogere på hvordan partnerskaber kan bidrage til planlæg- ningen, udveksle de gode ideer og få ny inspiration med hjem til arbejdet med at skabe fremtidens grønne byer og landskaber.
Ses vi til byplanmødet 2022 ?
Lisbet Wolters Stadsarkitekt og klimachef, Vejle Kommune Formand for Dansk Byplanlaboratorium