Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder i Byplan Nyt 3, 2018
Byplanlægning er også politik. Sådan lyder vores omskrivning af det gamle ordsprog, der siger, at krige er for vigtige til at overlade til generalerne. Byernes udvikling er efter vores opfattelse ligeledes for vigtigt et anliggende, til at det kan overlades til byplanlæggerne alene.
…vil vi gerne i al beskedenhed genoptage denne diskussion om politik og planlægning i en ny og moderne version og se på, hvad der i praksis kan komme ud af at koble politik og faglighed på forskellige måder
At analysere samspillet mellem plan og politik er ikke nogen ny opfindelse. En af vore store danske byplanlæggere Arne Gaardmand (1926-2008), som de ældste af os stadig husker, skrev faktisk en bog i 1980, der havde titlen ”Plan og politik”. Gaardmand var på det tidspunkt kontorchef i Miljøministeriet, men tog en slags orlov på Danmarks Tekniske Højskole, hvor han opsamlede sine erfaringer fra et langt liv tæt på fagfolk, kommunalpolitikere og ministre. Han beskæftigede sig i bogen bl.a. med følgende spørgsmål: Hvilken rolle kan fysisk planlægning spille? Hvad er dens begrænsninger? Og hvilke muligheder har den for at være med i afklaringen af nye samfundsmål? Er fysisk planlægning blot en raffineret form for afvæbning af kritik og borgerinitiativer? Eller kan den åbne nye perspektiver for politisk handling?” Politisk lederskab – hvorfor nu det? Præcis de samme spørgsmål kunne man stille i dag, og bogen tåler faktisk at blive læst igen næsten 40 år efter, selv om mange af eksemplerne selvfølgelig er lidt gamle, og både politik og planlægning har ændret sig meget siden da.
I Dansk Byplanlaboratorium vil vi gerne i al beskedenhed genoptage denne diskussion om politik og planlægning i en ny og moderne version og se på, hvad der i praksis kan komme ud af at koble politik og faglighed på forskellige måder. Politisk lederskab er derfor årets overskrift på Byplanmødet, som finder sted 4.-5. oktober i Hjørring. Vi håber med årets byplanmøde at komme tættere på at kunne besvare følgende spørgsmål:
Kort sagt er årets tema et udspil til at drøfte, hvordan man i kommunerne bedst muligt kombinerer det politiske og det faglige i byudviklingen, så der samlet set kommer gode løsninger ud af det for borgere, erhvervsliv og andre interessenter. Vi glæder os til at se på Hjørring med disse briller, fordi vi ved, at man netop her er meget optaget af sådanne spørgsmål. Og vi glæder os til at møde alle jer fra andre kommuner og helt andre steder, som har andre erfaringer at byde ind med.
Jes Møller Formand for Dansk Byplanlaboratorium