Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder i Byplan Nyt 4, 2018
Spørgsmålet faldt forleden, da jeg var til en større fødselsdagsfest. Det er ofte et af de allerførste spørgsmål, der melder sig, når man får en ny bord herre. Og så går snakken lystigt. For det siger ikke så lidt om hvem man er, hvem man gerne vil være og hvordan ens hverdagsliv ser ud. Danskerne elsker at tale om deres boliger og lokal områder – og vi er blandt de nationer, der bruger flest penge på at bo.
... der er mange kommuner, der ønsker at udarbejde en ny boligpolitik. De kan se behovet for at sætte en retning for kvaliteten, fordelingen og beliggenheden af boligmassen – og dermed for befolkningen i byerne og på landet.
Samtidig er der en række udfordringer, som er mere alvorlige. Der står tomme boliger i yderområderne og i de største byer er boligerne efterhånden ubetalelige for middelindkomstgrupperne. Det er oplagt, at der er behov for planlægning. Men hvem tager beslutningerne om fremtidens boligpolitik? Hvilken rolle spiller staten, kommunerne og markedet? I en situation med store forskydninger på boligmarkedet og gang i nybyggeriet er det min fornemmelse, at der er mange kommuner, der ønsker at udarbejde en ny boligpolitik. De kan se behovet for at sætte en retning for kvaliteten, fordelingen og beliggenheden af boligmassen – og dermed for befolkningen i byerne og på landet.
I Byplanlaboratoriet ser vi et stort og udækket behov for at samtænke planlægning og boligpolitik. Derfor er dette vores årstema i 2019. Og der er nok af spørgsmål at tage fat på.
Hvad skal der ske med landsbyer, der mister indbyggere? Hvad skal der ske med de udsatte boligområder? Hvor tæt skal vi bo? Hvordan skaber vi mangfoldige bysamfund? Hvor mange ungdomsboliger er der behov for? Skal vi bygge midlertidige boliger? Skal vi bygge ud i vandet? Kan vi bygge mere bæredygtigt? Hvordan omdanner vi tidligere industriområder? Skal vi have en arkitekturpolitik? Skal vi bygge boliger, hvor vinduerne ikke kan åbnes? Bliver sommerhusområderne omdannet til helårsbebyggelse? Hvem skal bo i fremtidens Hovedstadsområde? Og hvordan ser hverdagslivet ud i Den Østjyske Millionby?
Alt sammen spørgsmål vi vil rejse i løbet af 2019 – naturligvis også på Byplanmødet, der afholdes i Køge. Boligpolitikken er en væsentlig brik i arbejdet mod bæredygtighed og står centralt i FN ́s 17 verdensmål. Derfor tror jeg på at emnet kan blive en væsentlig del af den kommende valgkamp. I Byplanlaboratoriet ser vi frem til et nyt år med debat om boligdrømme, planlægning og realisering af fremtidens by. Og du er inviteret med. I øvrigt bor jeg i en villalejlighed på Amager
Ellen Højgaard Jensen,
Direktør for Dansk Byplanlaboratorium