Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Leder fra Byplan Nyt 2, 2017
Jeg sidder midt i København og sveder, mens 1000-vis af unge fester i gaderne. Det forstyrrer mig lidt - og det kaldes distortion. Ikke at forveksle med disruption, selvom begge dele påvirker den måde byer skal planlægges på.
Disruption handler om automatisering og digitalisering. Vi har længe talt om, at arbejdspladser og virksomheder bliver uafhængige af steder og deres kvalitet. Betyder det så, at byer vil miste deres betydning som knudepunkter? Nej for det er kun en del af virksomhederne der bliver mobile. Andre virksomhedstyper vil stadig konkurrere på beliggenhed og herlighedsværdier. Derfor fortsætter storbykonkurrencen.
Nøglen til blandede byer ligger også i udbuddet af arbejdskraft og i et tæt samarbejde mellem offentlige instanser og private virksomheder.
I 00´erne lancerede den amerikanske professor Richard Florida sin teori om Fredericia og den kreative klasse den kreative klasse. Hans præmieeksempel på, hvordan kreative miljøer kunne understøtte byers økonomi er San Francisco. Senere blev begrebet brugt og misbrugt – også i Danmark.Men Florida har netop udgivet en bog hvor han advarer mod ulighed og siger at vi skal passe på, at strategien ikke giver bagslag. De unge og veluddannede er søgt tilbage til byerne, og boligerne er mange steder blevet ubetalelige. Men det handler ikke kun om blandede boliger. Nøglen til blandede byer ligger også i udbuddet af arbejdskraft og ii et tæt samarbejde mellem offentlige instanser og private virksomheder.
I år holder vi byplanmøde i Fredericia, der lige netop nu har de allerbedste forudsætninger for at skabe en blandet by. De har boliger til alle indkomsttyper. De er med Fredericia teater i front den kommune, der bruger flest midler på kultur og samtidig ligger byen i toppen som erhvervskommune med virkelig mange store traditionelle produktionsvirksomheder. De investeringer, der i dag foretages i bymidten og på havnen, vil skabe mere liv. Mit håb er, at det liv bliver mangfoldigt og at byen vil fortsætte som mønstereksempel på en inkluderende by med plads til alle. Det kan godt betale sig i længden.
Tror jeg lukker vinduet og drømmer mig til Fredericia.
Ellen Højgaard Jensen, Direktør for Dansk Byplanlaboratorium