3: Den levende bygningsarv – historiske partnerskaber 

Foto: Claus Visby

3: Den levende bygningsarv – historiske partnerskaber 

Overtegnet

Byvandring tilrettelagt i samarbejde med Aabenraa Kommune.

Den gamle købstad Aabenraa har gennem århundreder oplevet skiftende tider og skiftende grænser. Dette har sat sine spor i byens borgere og bygninger. Spor der den dag i dag er synlige i de velbevarede gader og smalle slipper. På udflugten oplever vi byens mange lag, der forener nyt og gammelt. Vi diskuterer anvendelsen af forskellige redskaber så som bevarende lokalplaner, vejledning og et stort formidlingsarbejde – bl.a. gennem stærke samarbejder med lokale håndværkere og bevaringsforeningen. Desuden stiller vi spørgsmålet, hvordan nye byggerier – på godt og ondt – forsøger at fange den historiske købstadsstemning. 

På udflugten oplever vi: 

  • Købstaden Aabenraa og de mange velbevarede gader og pladser med fredede og bevaringsværdige huse. Vi skal ind og se den smukke amtsrådssal på det gamle Kreishaus, opleve det fredede gårdrum på Orgelbyggergården og se Postmestergårdens have. Vi oplever eksempler på forskellige gavlhuse, som er kendetegnende for Aabenraa. Ved den gamle Slotsvandmølle vil Aabenraa Byhistoriske Forening fortælle om bevaringsarbejdet og samarbejdet gennem kulturarvskommuneprojektet. 
  • Nye byrum og ankomster til byen. Vi oplever områdefornyelserne i Nord og Syd, hvor blandt andet Storetorv er blevet omdannet, og en række gamle gader har fået ny belægning. Vi skal se på, hvilke effekter områdefornyelserne har haft for bygningerne og byrummene. Vi besøger Markedspladsen og Genforeningsparken, som blev gjort klar til fejringen af 100-året for genforeningen i 2020.   
  • Ny arkitektur i bymidten, hvor vi skal se eksempler på blandt andet et nyt domicil ved havnen med en tilbageskuende arkitektur og VUC-glødelampen, hvor man har bevaret en gammel facade og brugt den som identitetsskaber for byggeriet. Her diskuterer vi, hvad der virker godt og bidrager til byen, og hvad der ikke gør. 
     

Denne udflugt slutter i Aabenraa, hvorfra der vil være busser til Rødekro Station, Skansen (parkering) og Sønderborg Lufthavn.