Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Invitation til Plan22+ Konference: CO₂-beregning i lokalplanlægning📅 4. juni 2025📍 Hotel Milling, Middelfart
Vi har fornøjelsen af at invitere til Plan22+ konference, som finder sted den 4. juni på Hotel Milling i Middelfart. Dagen samler fagfolk, kommunale planlæggere, forskere og rådgivere med ét fælles formål: at dele viden, erfaringer og nye perspektiver på, hvordan vi arbejder med CO₂-beregning, LCA og kvalitet i den fysiske planlægning – alt sammen igennem præsentation af resultaterne fra vores fire pilotprojekter, der omhandler netop det tema!
På programmet er præsentationen af fire pilotprojekter fra Plan22+, udviklet af kommunerne i København & Middelfart, Frederiksberg, Roskilde og Odense. Hvert projekt belyser forskellige tilgange til, hvordan man kan integrere CO₂-reduktioner i lokalplanprocessen.
🔹 København og Middelfart Kommuner København og Middelfart Kommuner har samarbejdet om at udvikle et GIS-baseret CO₂-værktøj til lokalplanlægning. Værktøjet ’Plan CO2’ er målrettet planmedarbejdere, og skal give mulighed for at estimere CO₂-udledninger fra byudviklingsprojekter og understøtte både politisk beslutningstagning og dialog med udviklere. Ambitionen har været et fleksibelt og anvendeligt værktøj, som også andre kommuner kan tage i brug.
🔹 Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune har igennem projektet ’Urban LCA’ udviklet et værktøj, som skal kortlægge og kommunikere klimabelastningen ved transformationen af Frederiksberg Hospitalsgrund. Værktøjet sigter mod at understøtte beslutninger, der både reducerer CO₂ og fremmer biodiversitet. Målet har været, at det open source-baserede værktøj skal være bredt anvendeligt og danne grundlag for fremtidig brug i både Danmark og internationalt i lignende projekter.
🔹 Roskilde Kommune Roskilde Kommune har videreudviklet deres eksisterende bæredygtighedsværktøj med et skærpet fokus på CO₂-reduktion. Værktøjet skal anvendes i lokalplanlægningen i de tidlige faser og suppleres med et inspirationskatalog. Fokus er på at kombinere klimahensyn med kvalitet i det byggede miljø samt øget livskvalitet. Projektet er blevet testet i konkrete planprocesser og er nu klar til at blive præsenteret, som et anvendeligt redskab til brug i andre kommuner.
🔹 Odense Kommune Odense Kommune har udviklet en bygherreguide, som skal styrke dialogen om, hvordan klimavenlig byudvikling kan gå hånd i hånd med høj arkitektonisk kvalitet og byfortætning. Guiden skal fungere som supplement til eksisterende planlægningsværktøjer og bliver en central del af Kommuneplan 2024-2036. Målet er at give både kommunen og bygherrer et stærkere grundlag for beslutninger med fokus på klima og æstetik – og at inspirere andre kommuner med lignende ambitioner.
Dagen byder blandt andet på:
Foreløbigt program: 10:30 – Ankomst og kaffe 11:00 – Velkomst og introduktion ved Plan22+ 11:15 – Præsentationer af pilotprojekterne 13:00 – Frokost og netværk 14:00 – Markedsplads – mulighed for at dykke yderligere ned i pilotprojekterne 15:30 – Fælles opsamling og perspektiver fremadrettet 16:00 – Tak for i dag
Vi håber, du har lyst til at deltage, lytte og bidrage med dine erfaringer og perspektiver.
Tilmelding er gratis og åben
Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os.
De bedste hilsner,Plan22+