Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Dyk ned i programmet for årets byplanmøde her
Hent det fulde program som PDF.
09.00 Ankomst – kaffe og croissant
10.00 Åbning og velkomst Ved formand for Dansk Byplanlaboratorium, Lisbet Wolters, samt moderator og journalist Nynne Bjerre Christensen. 10.15 Partnerskaber om grøn omstilling – hvilken rolle spiller den fysiske planlægning?Keynote ved Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank CONCITO. Sjældent har en sammenhængende landsplanlægning været vigtigere end nu, hvor den grønne omstilling skal fra fine mål til konkret handling. Samtidig med at kommunerne skal samtænke klimaplaner og fysiske planer, er der behov for en overordnet ramme i form af landsplanlægning, som kan skabe grobund for stærke partnerskaber mellem det offentlige, civilsamfundet og virksomhederne. Vi har travlt, og heldigvis har vi både redskaberne og den folkelige opbakning - men hvad er de konkrete næste skridt? 10.35 Sammen om byudviklingenKeynote ved Peter Frost-Møller, partner og byplanlægger i Grandville. Fra transaktioner til partnerskaber: Hvordan organiserer vi os, når vi udvikler byer sammen? Hvad er de aktuelle tendenser, hvilke partnerskabsmodeller findes der, og hvordan skal vi bruge dem?
10.50 Pause
11.20 Partnerskaber om stedbundne kvaliteterJan Riber Jakobsen, borgmester i Aabenraa Kommune, i samtale med lektor i landskabsarkitektur og bydesign, Anne Tietjen, Københavns Universitet. Hvad kræver det at skabe varige forandringer i byudviklingen? Hvordan inddrager vi bedst stedbundne kvaliteter og ressourcer i processen? Og hvad betyder denne inddragelse for lokal forankring og ejerskab?
11.40 Om at flytte sig i fællesskabErik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune, i samtale med lokal virksomhed. Partnerskabet bag Project Zero har været i gang i en årrække og er nu trådt ind i en ny fase, hvor indsatsen intensiveres og samarbejdet styrkes. Hvad har kommunen og virksomhederne lært af partnerskabet? Hvordan sikrer man fremdrift i en omskiftelig verden? Hvordan ser partnerskabet ud fremadrettet?
12.00 Hvad kan du selv bidrage med?Keynote ved Trine Plambech, leder af forretningsområdet Digital Grøn Omstilling ved Alexandra Instituttet. Hvordan og med hvilke intentioner indgår du selv i et partnerskab? Er der tale om en transaktion af viden fra en part til en anden eller en fælles rejse mod et større mål? Hvad er det, der sker i os mennesker, når vi gør noget sammen – og hvordan kan vi spille hinanden bedre?
12.30 Frokost
14.00 Eftermiddagssessioner Om bymidter, klima, mobilitet, bykvalitet, kystplanlægning og meget mere.
18.30-00.30 Aftenarrangement På Skansen i Sønderborg. Byplanprisen overrækkes, middag og besøg af Satiregruppen MAGT, som sørger for musikalsk underholdning, kreative tekster og smukke harmonier med inspiration fra revyhistoriens skarpeste penne.
8.30 Kaffe
09.00 Byudvikling i syd og nordKeynote ved Stephan Kleinschmidt, 1. viceborgmester, byrådsmedlem og næstformand i økonomiudvalget (Slesvigsk Parti), Sønderborg Kommune, rådmand (Stadtrat), Stadt Flensburg. Der er vidt forskellige plansystemer i Danmark og Tyskland. I Tyskland har man ikke været igennem en kommunalreform, og man har en del statslige programmer – blandt andet i form af Business Improvement Districts (BIDs). Hvilke muligheder giver det for at planlægge for bæredygtige byer i forpligtende partnerskaber?
09.20 Stillbilleder fra en grænseegnKeynote med Carsten Porskrog Rasmussen, Overinspektør, dr.phil., Museum Sønderjylland Før dagens udflugter vil du blive præsenteret for grænselandets bygningshistorie. Fra 1871 til 1920 var det nuværende Sønderjylland en del af det tyske kejserrige, og det sætter sit præg på den bygningsarv man kan finde i landsdelen fra perioden. Den tyske indflydelse på arkitekturen i denne periode har efterladt en arv, som er særegen i forhold til det øvrige land, men omvendt har tydelige paralleller på den anden side af den nuværende grænse.
10.30 14 udflugter i grænselandet 14.30/15.00 Byplanmødet afsluttes i Aabenraa, Flensburg og Sønderborg.
15.00/15.30 Tak for i år
Hent hovedprogram som PDF
Se tilmelding og frister
Partnerskaber i planlægningen - byudvikling på tværs af grænser
Læs mere om byplanmødets hovedoplægsholdere her
Sessionerne finder sted i Aabenraa bymidte eller Arena Aabenraa
Fredag den 7. oktober kl. 10.30-14.30/15.00
Læs mere om tilmelding, frister og overnatning på Byplanmødet 2022
Find svar på ofte stillede spørgsmål samt hvordan du kommer rundt til de steder, du skal være i løbet af de to mødedage