Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
I kriminalpræventiv byplanlægning bruges begreber, som du her kan finde en forklaring på.
15 minutters byen – En idé om, at byer skal bestå af et netværk af mange mindre kvarterer med nærhed til faciliteter og services. Beboerne skal kunne komme til arbejde eller skole, fritidsaktiviteter, handle og udføre daglige ærinder inden for gå- eller cykelafstand fra deres hjem.
Beskyttertrang – En følelse (psykologisk) af ejerskab til boligen og dets nærområde – uanset at der ikke behøver at være tale om juridisk ejerskab i almindelig forstand.
Bevægelsesnettet – Et samlet områdes stier og veje, som personer bevæger sig af.
Færdselslinje – En sti eller vej, som personer bevæger sig af.
’Gated communities’ – Et beboelsesområde eller et bygningskompleks, der er indhegnet eller indmuret for at forhindre fremmedes adgang. Et gated community består ofte af mindre boligveje og forskellige fællesfaciliteter og ses mest i udlandet.
Kriminalprævention – Forebyggelse af kriminalitet og anden risikoadfærd.
Luregrænse – Grænsen til områder, hvor man ikke har visuel kontrol.
Mørketid – Det tidsrum, hvor der er mørkt udenfor. Mørketiden er selvsagt længere om vinteren end om sommeren.
Private, halvprivate, halvoffentlige eller offentlige zoner: – Som hovedregel vil områdetyperne have disse karakteristika:
Skalsikring – At man sikrer den udvendige del af en bygning med indbrud. Skalsikring handler bl.a. om at sikre døre med solide, godkendte låse og vinduer med sikringstiltag (fx flere lukkepunkter, en forstærket ramme eller at glasset er limet fast til rammen i hjørnerne)
Øjne på gaden – Et centralt kriminologisk begreb, der også kaldes ”beskyttende øjne”. Læs mere om begrebet øjne på gaden.