Logo
Indholdsoversigt     
 
FORSIDE KOMMUNERNES ERFARINGER BRUGERNES DOM ANMELDELSER FRA EN FAGMAND

Du er her: Home 2009 02 Bare en hjemmeside!

   

BLOG

Bare en hjemmeside!



I et oplæg på Byplanlabs årlige kursus om digitale planer påstod jeg, at digitale kommuneplaner bare er en hjemmeside og derfor bør overholde de gængse "regler" for hjemmesider. Jeg præsenterede tre tendenser i de nuværende digitale kommuneplaner, som også de 11 kommuner i det digitale kommuneplan-netværk har eksperimenteret med, - eksempler og links til yderligere materiale findes i ppt.
De tre tendenser er - kort: 
1) Digitale kommuneplaner tænkes analogt.
Det viser både navigationsstrukturer, navngivningen og indholdet. Jeg brugte Odder Kommune som eksempel, men det kunne være næsten hvilken som helst anden kommune. Odder udmærker sig ved at lave en brugervenlig portal-indgang (http://www.kommuneplan2009.odder.dk/), men har fx ingen interne links i kommuneplanen.
2) Planlæggere skriver alt for langt, ... også når de skriver til nettet. Detaljerede beskrivelser fra Adam og Evas tid til nutiden er måske ikke altid givtige, og da slet ikke på nettet, hvor brugeren gennemsnitlig har 27 sekunder pr side.
3) De nuværende digitale kommuneplaner udnytter ikke nettets muligheder, fordi man ikke har fantasi til at gennemskue, hvad nye teknologier kan. Sådan er det for alle på nettet, men digitale kommuneplaner er ikke blandt dem, der forsøger at udfordre og afprøve de nye muligheder. Den næstsidste slide med fjernbetjeningen tager fat på denne udfordring: Medieguruen Nicholas Negroponte fra USA har siden sidst i 1960'erne haft held til at forudsige teknologiers anvendelighed. Da muligheden for satellit-tv med masser af tv-kanaler til hvert hjem opstod, beroligede han dog tv-industrien, der var skrækslagne ved udsigten til alt det nye indhold, der skulle produceres til de mange kanaler: "Der er jo ingen, der gider rejse sig bare 10 gange fra sofaen i løbet af en aften for at skifte kanal" ... Han havde ikke forudset fjernbetjeningens opfindelsen!!

 

Christina Krog, Plan09

chkro@blst.dk




Skriv kommentar



Netværk om udvikling af nye digitale kommuneplaner