Logo
Indholdsoversigt     
 
FORSIDE KOMMUNERNES ERFARINGER BRUGERNES DOM ANMELDELSER FRA EN FAGMAND

Du er her: Home 2008 03

   

BLOG

Møde med Aalborg Universitet



Fredag d. 10/3 afholdt jeg et møde med Lars Bodum fra Aalborg Universitet (AAU) for at diskutere hvordan AAU kan bidrage til netværket. Du kan læse mere om Lars' faglige profil i projektplanen og her personprofil.aau.dk/Profil/107658, hvor der også kan klikkes videre til de organisationer Lars er tilknyttet ved AAU.

På vores møde talte vi om at lave en række 'arenaer' med fokus på forskellige teknologier, som med fordel kan tages i anvendelse i en digital kommuneplan. Vores udspil er følgende fire arenaer:

Brug af 3D: Det kan være interaktive modeller af planlagte byrum som læseren selv kan navigere rundt i vha. piletasterne og skaffe yderligere informationer ved at klikke på bygninger. Det kan også være brugen af den nye meget præcise højdemodel af Danmark frembragt ved laserscanning: Hvordan kan den anvendes og hvilke betydning har den på planlægningen?

New Media: New Media er kendetegnet ved mediekonvergens, dvs. sammensmeltning af forskellige digitale medier som tekst, billeder, lyd, video, fotopanoreringer (kendes bl.a. fra ejendomsmæglere), virtuelle verdener mv. I det 'gamle' mediebillede var teknologierne delt op: TV, radio, tryksager, aviser mv. Specielt internettet har drevet mediesammensmeltning og i seneste år har udviklingen indenfor video og lyd på internettet gået stærkt. Kan kommuneplaner suppleres af andre digitale medier som lyd og video og hvilke konsekvenser har det for myndighedsbehandling og journalisering?

Web 2.0: er en trend indenfor web design og kan kaldes 2. generation af web-baserede fællesskaber og services. Selv om navnet '2.0' antyder ny teknologi, så er det de gamlekendte web-teknologier, som driver Web 2.0. Skiftet fra '1.0' ligger i indhold og hvordan det skabes. En af mange definitioner lyder "Web 2.0 er filosofien om gensidig maksimering af den kollektive intelligens og forøget værdi for alle deltagere gennem formaliseret og dynamisk informationsdeling- og skabelse". Det drejer sig altså om at bidrage med information til nytte for alle. Det mest kendte eksempel er nok Wikipedia, det internetbaseret leksikon skrevet af tusindevis brugere (ovenstående definition er taget derfra). Kan idéen bag Web 2.0 kan bruges i planlægningssammenhæng som f.eks. indsamling af information om den fysiske virkelighed: Kulturmiljøatlas, tilgængelighed for handicappede, trafikanalyser mv.?

Indlejring af dynamiske kort: I de seneste par år er der sket en meget hurtig evolution af webbaserede kort- og korttjenester. Det blev kickstartet af Google med deres Google Maps og Google Earth. I kølvandet på Google fulgte Yahoo!, Microsoft, Krak mv. Der blev med andre ord sat en ny standard for hvordan interaktive kort skal indlejres på hjemmesider: Simple og meget dynamiske zoom- og panoreringsfunktioner og muligheden for let at tilføje (sine egne) eksterne data til kortene. De store kendte GIS-softwareproducenter har ikke taget den nye standard til sig, men benytter stadig kun den mere GIS orienterede måde at publicere kort på nettet på. Forskning har dog vist, at ikke-GIS kyndige mennesker har lettes ved at bruge den såkaldte fast-center-zoom som Google og de andre benytter. Heldigvis findes et open source projekt kaldet OpenLayers, som giver mulighed for at indlejre dynamiske, fast-center-zoom kort på hjemmesider. OpenLayers er platformsuafhængig og understøtter OGC standarder som WMS, WFS mv. Kan fx OpenLayers gøre det lettere for brugerene at navigere og læse kommuneplanens kort?

Lars og jeg talte om at lave, indenfor hver arena, nogle eksempler på brugen af de forskellige teknologier. Eksemplerne skal være konkrete og på 'kogebogsform' så de umiddelbart kan anvendes i de digitale kommuneplaner. Det bedste vil selvfølgelig være, at basere eksemplerne på virkelige løsninger ude i kommunerne.


Eksempel på en kommuneplanstruktur



Odder kommune er i fuld gang med at udarbejde en digital kommuneplan og vi har fået lov til at kigge dem over skulderen. Jeg har lagt deres strukturdiagram for kommuneplanen til download her. Som arbejdet skrider frem i Odder vil jeg løbende informere om kommunens valg af løsninger.



Netværk om udvikling af nye digitale kommuneplaner