Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Landsbyen de syv sogne på Vestmors. En række landsbyer på Vestmors har startet et klyngesamarbejde, som er blevet samarbejdspartner for Morsø Kommunes forsøgsprojekt.
Fokus: Nye løsninger på det tab af ressourcer, der opleves.Projektperiode:2016-2018Budget: 3.32 mio. kr.Konsulent Dansk Bygningsarv A/SKontaktperson: Planlægger Helle Thorning Bertelsen, Morsø Kommune
”Vi har i en årrække arbejdet med nedrivning af de dårligste boliger, og i området med Landsbyen de syv sogne er allerede nedrevet ca. 56 boliger. Vores udgangspunkt er, at nedrivning og tilpasning skal betragtes som udvikling.” siger projektleder Helle T. Bertelsen, Morsø Kommune.
Morsø Kommune har en række udfordringer med faldende indbyggertal, færre unge og folk i den arbejdsdygtige alder og flere ældre, hvilket frem mod 2020 betyder serviceforringelser. På trods af dette svære udgangspunkt står Morsø Kommunes strategiske tilpasningsprojekt stærkt igennem det solidt forankrede lokale projekt Landsbyen de syv sogne.
De syv sogne er et klyngesamarbejde med en lokalt baseret styregruppe med medlemmer fra hvert sogn, hvis engagement startede for flere år siden og bl.a. udarbejdede en helhedsplan for området med støtte fra Realdania. Gennem fordeling af aktiviteter og gensidig støtte arbejder de for at fastholde liv og udvikling i området. Og man er lykkedes med at enes om, at placere sportsfaciliteter, kulturhus og købmænd i de landsbyer, der har de bedste potentialer for det.
Selve forsøgsprojektet er et afgrænset projekt, som rider på ryggen af et stort borgerdrevet engagement. Formålet med forsøgsprojektet er at håndtere konsekvenser ved befolkningens flytning fra land til by. Der bliver udviklet, prioriteret og besluttet i samarbejde med borgerne. Sammen har man identificeret fem temaer at arbejde med inden for strategisk tilpasning. Man har i samarbejde mellem kommune, konsulent og styregruppe udarbejdet fem overordnede temaer, hvilket er Landsbyernes købmænd, Landsbyernes mødesteder, Almene ældreboliger, Landskab i stedet for boliger samt Planlægning og infrastruktur. Det gælder for alle fem temaer, at der skal arbejdes med både mental og fysisk tilpasning.
”I forsøgsprojektet er vi begunstiget af at arbejde med et stærkt lokalt forankret projekt. Landsbyen de syv sogne-projektet er så meget mere end det program vi lægger nu, så vi er opmærksomme på at vi med vores arbejdsprogram og nedrivninger skriver os ind i en større indsats. Og man kan spørge hvad vi egentlig kan lykkes med i vores forsøgsprojekt som kører begrænset – tidsmæssigt og økonomisk – et sted hvor der har været en proces i gang og som vil fortsætte. Vores fornemmelse er, at borgerne langt hellere vil bruge midlerne til nedrivning til projekter, som kan skabe udvikling, men det er jo ikke en mulighed,” siger projektleder Helle T. Bertelsen, Morsø Kommune.
Tilbage til projektbeskrivelsen
Læs artikel om Løkkensvej