Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Lad det gro – visualisering af styrkede landskabstræk omkring Løkkensvej. Vejstrækningen fra Hjørring til Løkken har i flere år været præget af fraflytning og forfald. Et forsøgsprojekt afprøver en ny vej for Løkkensvej.
Fokus: Færre bygninger, mindre by, mere natur, mere kvalitet i landsbyerne og øget attraktivitet.Projektperiode:2015-2018Budget: 7.53 mio. kr.Konsulent SCHØNNHERR A/SKontaktperson: Planlægger Bente Mouritzen, Hjørring Kommune
”Vi vil vende opmærksomheden væk fra vejen.. og dermed vende vrangen ud på byerne” siger projektleder Bente Mouritzen, Hjørring Kommune.
Med bistand fra landskabstegnestuen SCHØNHERR ønsker kommunen at arbejde for færre bygninger – mindre by, mere natur, mere kvalitet i landsbyerne og øget attraktivitet. Det kan gøres ved at synliggøre, forstærke og begrønne eksisterende landskabstræk som fx ådale, der løber på kryds og tværs af den ellers retlinede Løkkenvej. Dette gøres ved at rive bygninger langs vejen ned – til dato er 5% af bygningerne, hvor mange er fra århundredeskiftet og sjældent bevaringsværdige, revet ned. Samtidig ønsker man at afprøve ideer om rive huse ned langs landevejen og flytte byggeretten fx ved at opføre en prøvebolig længere inde på grunden.
Projektet er domineret af en klassisk landskabsplanlæggerfaglighed, men det er samtidigt helt væsentligt for kommunen, at de lokale borgere tager ejerskab til projektet. Kommunen er opmærksom på de mange forskellige interessenter, der kan bidrage til at realisere projektet. Her har kommunens stærke proceserfaringer med at skabe samling og sammenhold i byer efter institutionslukninger – kommunen kalder det ikke længere borgerinddragelse, men slet og ret samarbejde.
”Lige nu oplever vi at borgerne kommer med masser af gode ideer til at konkretisere projektet. Der er megen lokal energi i at etablere bypladser – ikke lige noget som ligger i forlængelse af dette projekts vision, men måske vi skal støtte op om det, hvis borgerengagementet står stærkt her.”
Tilbage til projektbeskrivelsen
Læs artikel om "Landsbyen de syv sogne"