Logo
Indholdsoversigt     
 
FORSIDE KOMMUNERNES ERFARINGER BRUGERNES DOM ANMELDELSER FRA EN FAGMAND

Du er her: Home KOMMUNERNES ERFARINGER Design af website GIS-kompetencer i projektledelsen

   
  Valg af software
  Design af website
  Hvor bor brugerne af websitet?
  GIS-kompetencer skal tidligt i spil
  GIS-kompetencer i projektledelsen
  Produktion
  Politisk behandling
  Offentlig høring
  Drift og nye digitale initiativer

GIS-kompetencer i projektledelsen


  


I Tønder Kommune er den digitale kommuneplan som projekt organiseret i tre lag. En Kommuneplangruppe udstikker hovedkursen for planarbejdet og sikrer et bredt ejerskab i organisationen, og her deltager planchef, projektkoordinator og fag- og forvaltningschefer herunder fagchefen for GIS og Udvikling under IT-stab. En mere uformel projektgruppe sikrer information og proceshjælp via statusmøder og værkstedsmøder, og her deltager planchef, projektkoordinator fra planafdelingen, fagchefen for afdelingen GIS & Udvikling under IT-stab samt alle bidragydere fra fagforvaltningerne. Den daglige tilrettelæggelse af arbejdet med den digitale kommuneplan varetages af planchef, koordinator og fagchefen for afdelingen GIS & Udvikling under IT-stab.

Bemærk at GIS-kompetencerne har været er i spil i alle tre lag. Dette har givet en tydelig gevinst for arbejdet med kort, fordi der fra projektstarten har været stor fokus på betydningen af datastrukturen. Konkret har projektgruppen haft to procesdokumenter i spil: 1) Nummerering af retningslinjer der belyser hvordan de nye retningslinjer, som kommer fra Regionplanen, skal indarbejdes sammen med de traditionelle kommuneplantemaer og hvem der er ansvarlig for input & 2) Oversigt over korttemaer hvor der peges på rettelser i temaer i forhold til Regionplanen krydret med ideer til at søge inspiration til arbejdet med kort. De to dokumenter kigger på kommuneplanen med den tekstproducerendes briller og med den primære modtagers (Statens) vinkel. I halen af disse to er der blevet lavet en fuldstændig oversigt over GIS-temaer der skal danne grundlag for kortproduktion og det senere vedligehold af korttemaer. De tre dokumenter afspejler på fin vis det nødvendige tværfaglige samarbejde mellem plan og GIS i forbindelse med designet af plan, website og kort.

I forbindelse med valg af software fik planafdelingen som beslutningstagere glæde af deres link til GIS & Udvikling og den organisatoriske kobling mellem GIS og IT. I Tønder Kommune er GIS & Udvikling altid med inde over ved indkøb og implementering af ny GIS-software, og de har udarbejdet et 6-siders notat med kvalitetskrav til nyt software. "Hvis jeg har spørgsmål til software og værktøj kan jeg spørge driftsafdelingen - kompetencen er tilstede fordi GIS er en del af IT-miljøet" lyder kommentaren fra deres GIS-mand, der i det daglige arbejder halv tid med GIS og halv tid med IT-ledelse.

 

Kontakt: Knud Erich Jensen, Tønder Kommune (GIS & Udvikling), mail: kej(snabel-a)toender.dk, Lena Randrup, Tønder Kommune (Plan), mail: lr3(snabel-a)toender.dk

 

Læs om hvordan Gribskov Kommune foreslår, at kortproduktionen skal undgå at blive en flaskehals i produktionsfasen- klik her.

Læs om hvordan Haderslev Kommune har en tættere integration af plan og GIS i projektledelsen af kommuneplanprojektet - klik her.


 

Netværk om udvikling af nye digitale kommuneplaner