Udflugt 8 Omdannelse af stærke kulturmiljøer

Udflugt 8 Omdannelse af stærke kulturmiljøer

Overtegnet

Byvandring med metrotransport arrangeret i partnerskab med Københavns Kommune og DSB

Mange af Københavns tidligere tiders erhvervsområder står nu overfor omdannelse og udvikling til fremtidens bykvarterer. Hvordan skaber man den bedste balance mellem udvikling og bevaringshensyn? På udflugten oplever vi, hvordan Københavns Kommune arbejder med bevaring af kulturmiljøer og bygningsarv. Vi besøger to bydele med udviklingspres fra developere – og lokalplaner under udarbejdelse. Det er Provstevejskvarteret i Nordvest, der i dag reguleres af ældre lokalplaner, der er svære at administrere. Og Jernbanebyen, der er den sidste, store brik i byudviklingen i det sydlige København. Over de kommende år udvikles det 365.000 m2 store areal til en ny, moderne bydel. 
 
I Banebyen tager repræsentanter fra Københavns Kommune og DSB os på en byvandring til DSBs tidligere centralværksted, der i dag er nationalt industriminde og dengang var en af byens største arbejdspladser. Her oplever du: 

  • Lokomotivværkstedet, hvor vi lige stikker hovedet ind i de 10.000 m2 tidligere industribygninger, der i dag rummer fantastiske rammer for konferencer og events. Her hører vi mere om den gennemførte arkitektkonkurrence, vinderforslagets visioner om en bilfri bydel og den kommende lokalplanlægningsproces. Indledningsvis hører vi her mere om områdets potentialer og udfordringer, herunder aktuelle miljøproblematikker som forurening og støj. 
  • De karakteristiske DSB-bygninger i områdets centrale del, hvor vi får indtryk af bygningernes tidligere funktion og anvendelser i dag, hvor forskellige typer kreative iværksættere har lejet sig ind. Vi passerer også igennem eksempler på midlertidige anvendelser på området, fx skole og kollegiebyggeri, der kører på midlertidige lejekontrakter. 
  • DSB´s trælader fra 1909, hvis oprindelige funktion har været opbevaringslager til det træ, der blev brugt til at bygge togvogne med. Bygningerne fremtræder som nedslidte, sorttjærede lader, men en omfattende restaureringsindsats er i gang. Vi hører her mere om de bygninger lejes ud til virksomheden BaneGaarden – en kulturdestination, der laver arrangementer og kurser om havebrug og fødevarer.

I Nordvest-kvarteret tager repræsentanter fra forvaltningen og lokaludvalget os på rundtur i det spraglede Provstevejskvarter. Her oplever du: 

  • Tagterrassen på Dortheavej 3, der er et eksempel på den nyeste udviklingstendens i kvarteret, nemlig omdannelse af gamle erhvervsejendomme til ungdomsboliger. Her får vi mere at vide om den kommende bevarende lokalplan for kvarteret, der erstatter en ældre lokalplan. Vi hører om kvarterets egenart og spraglede bygningsmasse – og om de dilemmaer, der er dukket op undervejs i lokalplanprocessen.
  • Demokrati-Garagen, hvor vi møder lokale iværksættere, der fortæller, hvorfor de bor lige netop der – i et tidligere smedje- og autoværksted. Her møder vi også repræsentanter fra Bispebjerg Lokaludvalg orienterer om deres rolle i kvarteret, deres syn på bevaring og hvordan de fik gehør politisk. 
  • Lille Theklavej, hvor vi besigtiger kulturmiljøet omkring Lille Theklavej, som rummer kvarterets første boliger, der vil blive udpeget som bevaringsværdige i lokalplanen. Bygningerne er i 1½-2 etager og blandt de få tilbageværende boliger fra Utterslev Mark tiden omkring 1880. Herudover ses eksempel på, hvordan en bygning gøres bevaringsværdig, som et fint tilbageværende eksempel på kvarterets industrihistorie.
     

Tilmeldingsside