Udflugt 󠀠12 Det nye og det gamle Sydhavn

Udflugt 󠀠12 Det nye og det gamle Sydhavn

Byvandring gennem Sydhavnens mange boligkvarterer

Besøg i et kvarter, der set i helikopterperspektiv lever op til visionen om den blandede by, men som ved nærmere eftersyn består af enklaver, der måske lukker sig for meget om sig selv. Se hvordan det tager sig ud, hør hvordan Københavns Kommune har arbejdet i de forskellige enklaver og vær med til at drøfte om ambitionen om sammenhæng på tværs af nye og gamle byområder, rig og fattig, ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger. I alle områderne har kommunen været den udførende kraft – i de gamle områder i tæt samarbejde med boligorganisationerne og i det nye områder i tæt samarbejde med by og havn.
På udflugten oplever du..

  • Det gamle Sydhavn, kvarterløft og områdeløft Sydhavnen er et stolt arbejderkvarter med en lang historie. Nogle af de første almene boliger blev opført her og langsomt voksede en hel by af gode gedigne lejligheder frem. Her levede man det gode liv med mange børn i hver lejlighed og fælles aktiviteter i gårdene og de lokale kolonihaver. Men langsomt mistede lejlighederne deres attraktion og børnefamilierne flyttede til større lejligheder. I en periode var Sydhavnen kvarteret med den laveste gennemsnitslevetid og de laveste indkomster. Men også en bydel med stor rummelighed. Fra 90’ erne til i dag har kommunen haft forskellige indsatser for at løfte kvarteret. Kom med os og se, hvad der har virket. Syd for det gamle boligområde ligger haveforeningerne og endnu længere ude ligger området Stejlepladsen. Det er ikke omdannet endnu. Spørgsmålet er her, om man kan planlægge sig til variation og selvbyg og om det er muligt at bevare det gamle miljø. 

 

  • Det nye Sydhavn – Sluseholmen På den anden side af den meget trafikerede Sydhavnsgade er der blomstret helt nye bydele op. En af dem er Sluseholmen, som vi vil besøge. Kanalbyen Sluseholmen i Københavns Sydhavn fik Byplanprisen for de fine proportioner og den menneskelige skala. Planen for Sluseholmen er meget stram. Til gengæld er der variation i facadeudtrykket. Sluseholmen har både ejerboliger og almene boliger. Samtidig er nærheden til vandet udnyttet på bedste vis. Boligstørrelserne er dog meget ensartede, hvilket har ført til en ret homogen beboersammensætning – på trods af blandede ejerformer. Spørgsmålet er, hvordan bydelen fungerer i dag, og hvilke læring, man kan tage med sig.