Cittaslow-Tankegang bevidstgør og synliggør

November 2008: De seneste 'testresultater' fra Svendborg Kommunes metodeudvikling til kvalitetsdiskussioner.

Her kan du læse en status fra projektleder Helle Juul Kristensen fra eksempelprojektet om udvikling af værktøjer til kvalitetsdiskussioner i Svendborg.  

Kik på Svendborg udefra  

De forrige led i Cittaslowstafetten har kikket på Svendborg indefra. Sidste del var tilflytterseminaret den 6. september 2008. Målet var at få et frisk og kritisk blik udefra - fra potentielle tilflyttere eller helt nytilflyttede. 40 personer på gæstelisten var blevet udvalgt gennem en 'peg-på-en-ny-svendborg-borger'-opfordringen udsendt til kommunens ledergruppe, kolleger i kommunen, Cittaslow-mailinglisten samt kreative aktører og ejendomsmæglere i Svendborg.

Der blev i løbet af sommeren sendt personlige henvendelser til gæsterne med invitation til at bidrage med et kærligt og kritisk blik på Svendborg. Kvitteringen for deres input skulle være særlige Svendborg-Cittaslow-oplevelser. Eksempelvis valgte vi, at de fysiske rammer for formiddagens workshop skulle være Maritimt Center: et gammelt bevaringsværdigt pakhus fra slutningen af 1800-tallet, der ligger ved Honnørkajen på Svendborg Havn og dufter af både hav, sejl og grej fra søfartsbyens stærke og levende maritime traditioner. Og tidspunktet den første lørdag i måneden var valgt, så der i pausen var mulighed for at smage og købe lokale kvalitetsprodukter fra Farmers Market.

De 20 fremmødte deltagere repræsenterede en både demografisk og geografisk bredde: mænd, kvinder, børnefamilier, seniorer, jyder, sjællændere og fynboere. Der var lagt op til et mindre og 'intimt' arrangement, men der kunne med fordel have været 10 deltagere mere og heriblandt gerne den yngre generationer/studerende. Formiddagen bød på cafédebat  med SWOT og indkredsning af Unique Selling Points. Klik dig videre til en opsamling i råskitse-format (pdf). Om eftermiddagen var der tak-for-input-udflugt med sejltur på Svendborg Sund, og den lokale billedkunstner Astrid Mink fortalte farverige Svendborg-historier.
Refleksion: Tilflytterseminaret er blevet 'overhalet ' af Corcoms image- og benchmarking-analyse, der i maj måned 2008 er blevet gennemført for alle fynske kommuner, og hvorfra der forelå reslutat i oktober 2008. De kvalitative input fra tilflytterseminaret vil eventuelt kunne bruges som baggrundsviden til tilflytterkampagne,der er foreslået som fremtidigt Cittaslow-projekt.  

Cittaslow-Tankegangen - en metode, en event, et kulturelt byudviklingsredskab

Tilflytterseminaret var den sidste runde i Svendborgs Plan09-kvalitetsdiskussions-stafet. Gennem stafetten har vi indkredset og udviklet elementer til dialogredskab, hvorigennem vi kan arbejde med kvalitet ud fra Cittaslow-konceptet. Testen af dialogredskabet skete ved planlægning, gennemførelse og evaluering af en event, Cittaslow-Tankegangen, i perioden maj til oktober 2008.

I tæt samspil mellem Kultur & Planlægning i Svendborg Kommune blev der i samarbejde med borgere og aktører fra erhvervs-, uddannelses- og kulturområdet arrangeret en event - et oplevelsesunivers i Svendborg midtby med særlige Cittaslow-'tankestationer'. De deltagende lokale aktører (flere af dem, havde deltaget i Plan09-aktørmødet på Naturama i maj 2008)  blev inviteret til at synliggøre, formidle, fortolke, og forstærke Cittaslow-kvaliteter på halv- og offentlige steder i Svendborg: i byrum. landskaber, butikker, gallerier og markedshal. Målet med Cittaslow-Tankegangen var/er i tæt samspil mellem Svendborg Kommune og lokale aktører at konkretisere og levendegøre Cittaslow-oplevelser med nærvær og samvær, tradition og fornyelse, sansning og refleksion. Afviklingen af eventen var lørdag den 4. oktober 2008. Forudgående var der debat på bloggen og massiv omtale i lokale aviser og spot i lokalradioen (mp3-lydfil)Oplevelseskort  med det samlede program for cittaslow-dagen (pdf) blev delt gavmildt ud til borgere og besøgende. Efterfølgende har vi evalueret processen  (pdf) med arrangørerne: de deltagende private aktører og de to kommunale tovholdere på projektet, kulturkonsulent og byplanlægger.
Evalueringen med de 'private' aktører viser, at der er potentialer i at videreføre Cittaslow-Tankegangen som tilbagevendende begivenhed i Svendborg kommune.
Evaluering med tovholderne peger på konkrete elementer i det nye dialogredskab og synergien et tæt samarbejde mellem den kommunale kulturforvaltning og planafdelingen.
Refleksion : 'Cittaslow-Tankegangen' har vist en styrke både som begreb og som event-/kulturelt byudviklingskoncept til at skabe bred debat, engagement og handling med fokus på bykvalitet og livskvalitet i Svendborg. Det indgår nu som forslag til at blive videreført via Handlingsplanen for Cittaslow i Svendborg.

Cittaslow som udviklingsretning og handling til at værne om kvalitet - kommende tiltag 

Cittaslow er besluttet for udviklingsretning for Svendborg og som en helhedsorienteret måde til at værne om og forstærke Svendborgs kvaliteter. Plan09-kvalitetsdiskussionerne i Svendborg samles nu op i en handlingsguide/-plan for det videre arbejde med Cittaslow i Svendborg, hvordan bykvalitet og livskvalitet skal udmøntes i den kommunale planlægning og processer. Inklusiv konkrete prioriterede projekter, hvorigennem Cittaslow i særlig grad skal synliggøres og virkeliggøres samt idekatalog for fremtidige tiltag. Handlingsplanen behandles i det politiske system i løbet af december måned 2008, og vil blive præsenteret her på Svendborgs Plan09-site sammen med overvejelser om de metoder, vi har anvendt til at facilitetere kvalitetsdiskussionerne, og hvad vi har lært af arbejdsformen.

Forskersymposium i marts 2009

Den levende debat om kvalitet fortsætter. Kvalitetsdiskussionerne har givet anledning til at rejse en række konkrete spørgsmål, som vi har bedt om hjælp til at få udredt i forskningsverdenden. Det vil ske ved Cittaslow-Symposium i Svendborg den 5. -6. marts 2009, der bl.a. vil byde på tankevækkende og debatæggende indlæg om:

  • De danske provinsbyer. Trusler, udfordringer og muligheder.
  • Langsom by - progressivt byudviklingskoncept eller rendyrket nostalgi?
  • 'Det gode liv' Cittaslow i relation til ny byudvikling.
  • Cittaslow. erhvervsudvikling og citybranding.
  • Livskvalitet i mellemstore bysamfund.
  • Cittaslow og den sociale kapital.
  • Kan man måle og dokumentere livskvalitet?

Der vil blive mulighed for at planlæggere fra andre kommuner kan deltage i Symposiet. Hold øje med program og indbydelse her på Svendborg Kommunes Plan09-site.

Tilbage til menu-side om Svendborg Kommunes eksempelprojekt.

Skrevet af:

19.02.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania