Kom godt i gang med Kommuneplan 2009!

Plan09 afholdt et seminar d. 22. januar i Mogens Dahl Koncertsal. Her finder du al materialet og en omtale af dagens forløb.


Seminaret bestod af fire elementer: to oplæg, at diskutere aktuelle planfaglige emner (løbende), afprøve  Co-creation-netværksmetoder (klik dig her videre til de otte cases i Prioriteringsmapping) og en retssag om en Kommuneplan2009. Læs også ph.d.stipendiat Eva Christensens anmeldelse af seminaret .  

Co-creation

Et af formålene med seminaret var at netværke, møde andre planlæggere med lignende udfordringer for måske i fællesskab at udvikle bedre løsninger. Co-creation handler kort sagt om, at viden er til for at blive brugt, - også andres viden. Tre metoder til at dele viden og erfaringer blev afprøvet: Blogging, Barrierespil og Prioriteringsmapping. Download publikation om arbejdsmetoderne, - hvor dig, der ikke deltog i seminaret også godt kan være med!

Deltagerne på Plan09s seminar blev flere gange undervejs bedt at summe med sidemanden (videoklip) og at blogge på egen og andres blogge, der hang overalt.

To oplæg

Det første oplæg kom fra Maria Stærke, borgmester i Køge Kommune. En af pointerne i oplægget var, at det er planlæggernes opgave er at klæde politikerne på til at tænke langsigtet og visionært. Som eksempel nævnte hun, at bevaring af Køge Torv alene er sket pga. en fælles vision for målet. Det har været svært at overbevise fx developere og borgerne i Køge om nødvendigheden af bindingsværk og kitfalsede vinduer. Klik dig videre til Marie Stærkes oplæg (pdf).

Komplicerede planprocesser kræver en god projektstyring og et stærkt overblik. På den baggrund fortalte Tove Frederiksen om hendes erfaring som projektchef fra bl.a. anlæggelsen af Amager Strandpark. En af de væsentligste pointer var, at politikere bør præsenteres for en sag mindst tre gange inden de skal træffe en endelige beslutning. Læs Tove Frederiksens oplæg (pdf).

Retssagen

Holbæks kommuneplan 2009 blev fremlagt, angrebet og forsvaret. Planchef Jens Hedegaard fik 15 min. til at fremlægge sin sag  og lagde vægt på bl.a. den betydelige vækst i kommunen, på kommuneplanens udformning (22 hæfter; hovedstruktur, det åbne land, 18 områdeplaner, miljøvurdering og detailhandelsrapport) samt, at politikerne i kommunens fem dialogudvalg har haft ansvaret for dialogen om indhold i kommuneplanen. 
Susanne Birkeland fra Furesø Kommune var anklager. Henrik Villadsen fra Skive Kommune var forsvarer. Se videoklip (tung fil, giv den tid til at downloade!)

 

Plan09s eksempelprojekt om digitale kommuneplaner

  Kommuneplan2009 
Gode råd til kommunerne


  To verdener mødes
Samarbejde med fælles vision


  Co-Creation
Involvér andre tidligt i dit arbejde


Skrevet af:

11.08.08

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania