Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Bo Trygt
Alle har ret til en tryg hverdag og et trygt hjem. Alligevel viser undersøgelser, at 4 ud af 10 danskere aktivt undgår steder i deres lokalområde på grund af utryghed. Samtidig er den tidligere nedgang i antallet af indbrud stagneret.
Utryghed og indbrud er udfordringer, der kræver en samlet indsats fra alle samfundets aktører, herunder politiet. Hvordan kan vi planlægge og udvikle byer og boligområder, der fremmer tryghed og forebygger kriminalitet?
Dansk Byplanlaboratorium og Bo trygt er derfor glade for at invitere jer til konferencen “Tryghedsfremmende by- og boligudvikling” d. 12. december kl. 13.15-16.45 i DGI-byen i København. Konferencen er gratis.
Her stiller vi skarpt på, hvordan byudvikling og byplanlægning kan spille en afgørende rolle i at skabe trygge bomiljøer og styrke det forebyggende arbejde mod kriminalitet. Tilmeld dig her!
På konferencen vil du blandt andet høre:
Tina Saaby, direktør, Dansk Byplanlaboratorium: Grib mulighederne i planlægningen! Hør Tina fortælle om de muligheder, der findes for at integrere tryghedsaspekter i byplanlægningen. Med afsæt i publikationen Trygge byer og boligområder fortæller Tina Saaby, hvordan tryghedsskabende byplanlægning og byudvikling kan reducere kriminalitet og øge oplevet tryghed - hvilke redskaber har vi i planlægningen og hvad kan de hver især?
Keynote: Magnus Lindgren, Generalsekretær, Stiftelsen Tryggare Sverige Magnus Lindgren, generalsekretær i Stiftelsen Tryggare Sverige, er kriminolog, ph.d. i psykologi og tidligere politibetjent og politichef. Han er en af Sveriges førende eksperter inden for kriminalitetsforebyggelse. I sin keynote deler Magnus erfaringer og metoder fra Sverige. Han præsenterer 'Den Svenske Situation', BoTryggt2030-håndbogen, som vejleder i at skabe trygge bomiljøer, samt det tilknyttede undervisningsforløb og de svenske certificeringsordninger for tryghed. Magnus Lindgren vender desuden vigtige spørgsmål, herunder om bygherrer bør forpligtes til at samarbejde med kommuner for at fremme tryghed, samt om der bør indføres lovkrav i plan- og bygningsloven for at sikre, at sikkerhed og tryghed prioriteres i by- og boligudvikling.
Panelsamtale om dilemmaer i udviklingen af trygge by- og boligmiljøer Vi har sat et stærkt panel med solide erfaringer med by- og boligudvikling med blandt andre Mette Mogensen, by- og boligudviklingschef hos Domea.dk, Rune Fløe Bæklund, Leder af Team By- og Boligudvikling, Høje-Taastrup Kommune og Martin Thue Jacobsen, byudviklingschef hos PensionDanmark. Med Tina Saaby som moderator stiller vi skarpt på, hvordan vi øger trygheden og forebygge kriminalitet! Vi tager fat på, hvordan man balancerer tryghed med andre byudviklingsmål som bynatur og biodiversitet. Sammen undersøger vi, hvordan civilsamfundet kan styrkes i tryghedsskabende initiativer, og hvilken rolle lokale fællesskaber spiller. Vi skal diskutere ansvarsfordeling mellem bygherrer, boligselskaber og kommunale forvaltninger samt nødvendigheden af koordinering og lovgivning for at fremme tryghed. Og så skal vi debattere om frivillighed, lokalplaner, lovgivning eller certificeringsordninger er vejen frem?
Tilmeld dig eftermiddagskonferencen her!
Formiddagskonference: En tryg hverdag uden frygt for indbrud
I forbindelse med denne konference afholdes der om formiddagen Bo trygts nationale konference ”En tryg hverdag uden frygt for indbrud” kl. 9.00-13.15. Bo trygt konferencen. Her kan du blandt andet høre om, at ny forskning viser, at hver sjette danskers livskvalitet og tryghed er negativt påvirket af indbrud. Nogle danskere er så bekymrede for indbrud, at de anskaffer peberspray og slagvåben. Andre er så trygge at de glemmer at låse døren. Begge dele er uhensigtsmæssigt. Derfor sætter Bo trygt konferencen 2024 fokus på, hvordan vi kan skabe ”En tryg hverdag - uden frygt for indbrud”. Allerede nu kan vi løfte sløret for vores hovedtalere:
Karyn McCluskey, Chief Executive of Community Justice Scotland, Fra 2004 og frem stod Karyn McCluskey i spidsen for at bekæmpe vold og genetablere tryghed i Glasgow. På konferencen vil hun dele sine erfaringer med at samle en by om at skabe tryghed i gaderne. En tilgang og metode vi kan blive inspireret af i Bo Trygt arbejdet.
Jan Gehl, verdensberømt dansk arkitekt og byplanlægger, der har vendt byplanlægningens fokus fra bygningerne til menneskene. Jan Gehl vil dele sin livslange erfaring med at skabe bymiljøer, hvor vi kan føle os trygge og sikre.
Læs mere om formiddagskonferencen her.
Vi glæder os til din deltagelse!