Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Det store Sydhavnsløft
Københavns Kommune vinder Byplanprisen 2023 for ”Det Store Sydhavnsløft”, hvor klimasikring og arkitektoniske kvalitet i de mange projekter, der knytter sig til Sydhavnen, går op i en højere enhed. Områdefornyelsens involvering af borgere og interessenter er til stor inspiration for alle landets by- og landskabsplaner.
8oo deltagere ved åres Byplanmøde d. 5. oktober i Aarhus sad på første parket, da det blev afsløret, at Københavns Kommune blev vinder af årets Byplanpris, i et tæt kapløb med de to andre nominerede, Thisted Kommune for ”Passagen mellem by og fjord” og Albertslund Kommune for ”Hyldager Bakker”. De tre nominerede tegner tilsammen et billede af fremtidens demokratiske planlægning af vores byer, byrum og bynære landskaber.
Trods det generelt høje niveau, er det en enstemmig jury, der valgte at give prisen til Københavns Kommune for områdefornyelsesprojektet ”Det Store Sydhavnsløft”.
Juryen fremhævede særligt Karens Minde Aksen, der i form af et smukt teglstensbelagt forløb for vand, gående og cyklister snor sig gennem kvarteret. Aksen skaber et sammenhængende by- og landskabsrum omkring boligejendomme, bibliotek, kulturhus, dyrehold, rideskole m.m., og med indlagte opholdspladser for dyr, børn og voksne danner aksen et rekreativt, grønt område. Samtidig fungerer aksen, som regnvandsafledning og klimasikring af kvarteret, og binder kvarteret naturligt sammen med naturområdet sydhavnstippen i den ene ende og Vestre Kirkegård i den anden.
Som titlen på områdefornyelsesprojektet lover, er der tale om et større kvarterløft, som rækker langt ud over Karensminde Aksen, og som udmærker sig ved en høj grad af borgerinvolvering både i forhold til de specifikke projekter og sammenhængen mellem dem.
”Det store sydhavnsløft” viser på mesterligt vis, hvordan samarbejde på tværs af fagområder lykkedes med at tænke skolegård, handelsliv, metroforpladser, bynatur og klimasikring ind i en sammenhæng kombineret med at involvere den mangfoldighed af mennesker, der bor og bruger kvarteret,” lyder vurderingen fra juryen.
Enhedschef for Områdefornyelsen, Jan Salling Kristensen udtaler: "Det betyder meget for både borgere og politikere at modtage Byplanprisen. Det vigtigeste er at turde involvere borgerne og som kommunal planlægger at stille sig selv og sin faglighed i baggrunden og lade borgerne fører ordet og forme projekterne."
Med kåringen af det ”Store Sydhavnsløft” kaster Byplanprisen nyt lys på det stærke strategiske greb samt demokratiske potentiale, der ligger i områdefornyelserne som koncept, og som Områdefornyelse Sydhavnen under Københavns Kommune har formået at gennemføre med et resultat, som man straks bemærker, når man befinder sig i det gamle sydhavnskvarter. Og det udløser alt sammen den traditionsrige og eftertragtede Byplanpris i 2023.
Video: Jonas Petri, Arkitektforeningen
Fakta om byplanprisen Byplanprisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, i 2023 uddeles den for 28. gang.
Juryens medlemmer Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere
Prismodtagere de sidste tre år: 2022: Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune for bydelen NYE 2021: Syddjurs Kommune og de mange lokale ildsjæle for Ebeltoft i Udvikling 2020: Faaborg-Midtfyn Kommune for fremtidens forstad i Årslev