L. Førstehjælp til bymidter!

L. Førstehjælp til bymidter!

Oplæg og workshop. INGEN LEDIGE PLADSER

Nye ressourcer skal sikre levende bymidter.

Bymidterne er under pres flere steder. Handelslivet har det ofte svært. Flere køber dagligvarer på nettet eller i butikkerne langs indfaldsvejene, og det kan ses i gadebilledet. På samme tid efterspørges oplevelser i bymidten. Der findes mange gode eksempler på, hvordan der arbejdes med at skabe liv i bymidter, men udfordringerne er komplekse og løsningerne kan nogle steder være svære at finde. Derfor vil sessionen sætte spot på, hvordan foregriber vi den negative udvikling, og holder hånden under vores byer, kulturmiljøerne, oplevelsernes centrum og livet, der gerne skulle leves der?

I planloven er der indført et nyt krav om strategisk planlægning for levende bymidter i byer, der har mellem 4.000 og 20.000 indbyggere. Det er byer i samme størrelsesorden, der kan søge en andel af de 180 mio. kr. til fornyelse af bymidten, der er afsat efter byfornyelsesloven. I 2021-2027 er 140 mio. kr. fra regionalfondsprogrammet målrettet byudvikling. Derudover har Realdania med bymidtepuljen afsat 80 mio. kr. til at støtte lokale projekter, som bidrager til en omstilling mod mere levende, smukke og aktive bymidter med mødesteder for både lokale og besøgende.

Samlet betyder det, at der er ressourcer på vej til bymidterne. Og der er brug for ressourcer, hvis vi skal skabe bæredygtige byer, som har en kvalitet, der også klimamæssigt holder på lang sigt. Spørgsmålet er, hvordan vi får mest ud af de ressourcer og det fokus, som de nye krav og ressourcer giver os? Hvordan bruger man bedst de nye regler og kombinerer dem klogt med eventuelle puljemidler? Hvad siger erfaring og forskning om, hvad der kan lade sig gøre – og hvad det nytter? Hvordan planlægger man strategisk og langsigtet for en bymidte af høj kvalitet, der samtidig er en del af en større bymæssig og regional kontekst?

På sessionen får du håndgribelig viden om gældende regler og praksis, inspiration fra cases og mulighed for at arbejde med konkrete værktøjer til strategisk bymidteplanlægning.

Bag sessionen står Plan- og Landdistriktsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, KL, Realdania og BARK A/S.

 

Oplægsholdere:

  • Pia Graabech, teamleder og chefkonsulent, Plan og landdistriktsstyrelsen
  • Martin Emil Bonde-Hansen, fuldmægtig, Plan og landdistriktsstyrelsen
  • Christian Andreas Schultz, fuldmægtig, Erhvervsstyrelsen
  • Maria Bernhardson Rosendahl, fuldmægtig, Erhvervsstyrelsen
  • Mette Hvid Hoff Jakobsen, fuldmægtig, Erhvervsstyrelsen

 

Tilmeld dig Byplanmødet og denne session.