Vestegnen

Kort fortalt: Otte selvstændige kommuner på Vestegnen holder et fælles topmøde for at diskutere infrastruktur, erhvervsliv og en fælles udviklingsstrategi hen over grænserne. Politikere og erhvervsfolk stemmer hver for sig ved topmødets afstemninger om otte forskellige erhvervspolitiske emner.

 Foto: Ishøj Kommune

"Topmødet vedtog, at bestyrelsen for Vestegnssamarbejdet ved næste møde skal gå i gang med at etablere en kulturinvesteringsfond, hvor vi hver især i kommunerne og erhvervslivet lægger et pænt beløb. Det var en af overraskelserne".

Læs hele interviewet med formanden for VestegnsSamarbejdet og borgmester i Ishøj Ole Bjørnstorp.
Læs om Vestegnens Plan09 eksempelprojekt

Interview

- Fik I ny viden ud af topmødet?

"Resultaterne var spændende og i nogle tilfælde nye. Mødet vedtog, at bestyrelsen for Vestegnssamarbejdet ved næste møde skal gå i gang med at etablere en kulturinvesteringsfond, hvor vi hver især i kommunerne og erhvervslivet lægger et pænt beløb. Det var en af overraskelserne. Vi går efter en fond med en vis vægt, i hvert fald ti millioner. Ud over de pejlemærker vi allerede har på egnen – Arken, Filmbyen og Brøndby Stadion – skal der ske noget mere med kulturen. Det var et meget klart signal. Vi fik også meget klart at vide, at der skal gøres mere ved de grønne områder, og at industriområder må fornyes. Det var også interessant at se i afstemningerne, hvor ofte der blev sagt, at vi skal huske "det sociale" og ikke kun tænke i infrastruktur og beton."

- Hvordan gør man topmødets uforpligtende og ideologiske resultater så forpligtende, at det kan ses i otte kommuners planstrategier?

"De fleste var positive, men vi skal selvfølgelig tale mere sammen og blive enige om, hvad for eksempel kulturinvesteringsfonden skal foretage sig. Først forsøger vi politikere at skabe en fælles fond, og bagefter spørger vi erhvervslivet, om de vil være med. Hen over sommeren arbejder en række temagrupper med tingene, og så samler vi op igen til efteråret."

- I lægger op til en fælles udviklingsstrategi og vil fordele forskellige erhvervstyper rundt omkring i de otte kommuner. Kan du få dig selv til at sende en virksomhed med arbejdspladser ind over kommunegrænsen til en af de andre?

" Nej, sådan kan man nok ikke sige det. Der er ikke tale om at flytte eksisterende virksomheder, men om at tiltrække nogle nye og spændende. Vi må have fælles mål for det her, ellers ender det bare i den sædvanlige konkurrence. Vi skal i det hele taget tale meget mere sammen og konkretisere vores ideer. Topmødet var kun en begyndelse."

- Hvad blev der af den gode gamle planlægningskultur?

"Den eksisterer endnu. Topmødet var en ny idé skudt ind før den almindelige procedure. Vi gjorde det for at sætte lidt skub i tingene og få folk forpligtet. Ellers sker der jo ikke noget. Vores udfordring er ny: I gamle dage postede staten penge ud, det gør den ikke længere. Jeg tror faktisk ikke, vi skal regne med hjælp til den letbane, vi gerne vil have. Den må vi selv sørge for sammen med private investorer. Det er en helt ny måde at tænke på for os. Erhvervslivet vil gerne være med i et offentligt-privat partnerskab, men det skal systematiseres. Det kan ske på nye måder, som vi her har fået illustreret. Vi er otte kommuner, der ikke blev lagt sammen, men i alt har vi en befolkning på 250.000. Det er første gang vi mødes på den måde, og jeg glæder mig til opfølgningen."

- Hvorfor skulle politikere og erhvervsliv stemme hver for sig?

"For at få præciseret, hvem der stemte hvad. For at se, hvad der skiller og samler os. Men det meste, viste vi nu i forvejen. Vi kender erhvervslivets synspunkter, og de kender vores. Metoden er heldig. Den er ikke brugt så meget i Danmark endnu, men det kan komme. Jeg vil i hvert fald gerne bruge den igen."

Plan09s eksempelprojekt om digitale kommuneplaner

 

Plan09
Sekretariatet
Haraldsgade 53
2100 København Ø
tlf. 72 54 47 81
Plan09@blst.dk

Skrevet af:

17.07.07

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania