Opsamling

Vejen Kommune har afsluttet sit eksempelprojekt om udvikling af en fælles plankultur. Læs her en opsamling af projektets faser og kvantespring.

En plankultur i forandring (marts 2009)

Vejen frem til et bedre plangrunlag.
Et kort over et nyere boligområde i Vejen Kommune - Mannehøj. Pilenes fokus på gravhøjen er udtryk for en 'Aha'-oplevelse, da alle drog på ekskursion til området på 2. kursusdag. En medarbejder påpegede gravhøjens uudnyttede muligheder for at blive inddraget i området. Det blev eksemplet på vigtigheden af at inddrage alle fagligheder tidligt i kommunens planlægning.

For ofte starter planlægning med hvad skal planlægges. Så springer man videre til hvordan . Men i Vejen Kommune flyttede de tre afdelinger med ansvar for planlægning og udviklingschef Peer Rexen startskuddet til at begynde med et HVORFOR.
Projektet tog afsæt i teori om organisationskulturer, institutionel teori og teori om adfærd. På hvert møde er teorierne gennemgået og gentaget, og teorierne har været drivkraften for udviklingen af den lokale organisationskultur. Læs mere om de anvendte teorier  i oplæggene til de fire kursusdage og planchefernes årsmøde.

Internt fokus først

Efterspørgselsorienteret planlægning er planlægning, der begynder med WHY i øjenhøjde med borgere, developere, investorer osv. Processen sprang dog – ikke overraskende - ret hurtigt til et internt fokus på, hvordan de andre planlæggere i kommunen planlægger. Hvorfor planlægning sådan?, spurgte medarbejderne i de forskellige tre afdelingerne i projektet hinanden.
At se indad først var vigtigt for at sikre sig, at organisationen var gearet til at leve op til den efterspørgselsorienterede planlægning. Antagelsen var, at sammenlægningen af fire kommuner og samling af medarbejdere i tre afdelinger havde udfordret det interne samarbejde, og dermed udfordret den service kommunen ydede. Antagelsen var ikke svær at bekræfte. På det første møde trådte de tre gennemgående organisationskulturer frem

  • Der er dem, som ser potentiale og udvikler
  • Der er dem, som bevarer og bliver ”de sure” nej-siger
  • Der er dem, som er lidt med her og lidt med der, afhængig af sagen

Den sidste gruppe var langt den største. Alle tre grupper var karakteriseret af at være imødekommende og indstillet på forandringer, - et faktum, der indtager en afgørende rolle i projektets fremdrift. Læg dertil det øgede kendskab til hinanden, hvilket gav respekt og forståelse i takt med projektets forløb.

Ekskursion til virkeligheden

Første kursusdag var præget af teorier. Sammen blev planlægning i Vejen Kommune analyseret og sat i relief i forhold til kommunens vision, værdier og det omgivende samfund.

Den anden kursusdag foregik i virkeligheden. Der var tur for alle til et nyere boligområde - Mannerhøj. Inddelt i grupper gik 20 personer rundt i området, diskuterede planlægningen med afsæt i tre konkrete boliger og de områder de er placeret i.

Og der blev diskuteret; faglige værdier og ”jeg-synes”-holdninger så dagslys. Men vigtigst af alt var erkendelsen af etablering af en ny fælles plankultur. Den var således allerede under opsejling, men også betragtet som nødvendig. Resultatet af ekskursionen blev tre værdier for en ny fælles plankultur:

  • Respekt
  • Åbenhed
  • Sammenhæng

og en fælles vision for arbejdet.:

Vi skaber en fælles, sammenhængende plankultur i kommunen, der modsvarer behovene i det moderne samfund.

Erkendelse som drivkraft

Kvantespringene i projektet i Vejen fandt sted, når erkendelsen fik spillerum – den enkelte medarbejders erkendelse. Der var store teorier i spil, men da medarbejdere via diskussioner og fælles oplevelser opnåede en ny erkendelse, så blev den dels forstørret i forhold til den relevante teori og omvendt. For hvis den enkelte ikke oplever det som nyttigt eller ser behovet for at ændre på egen/afdelingens adfærd, så er formålet med et kulturudviklingsprojekt formålsløst.

Opgaven i centrum

De to sidste projektdage i Vejen Kommune tog afsæt i det konkrete planarbejde. Tre grupper afprøvede den nye form for samarbejde, der i al sin enkelhed bestod af

  • HVORFOR planlægning
  • internt stærkt samarbejde

To grupper tog fat på aktuelle plansager. Den tredje gruppe udarbejdede en skabelon for, hvordan en plansag behandles i Vejen Kommune. Set med øje for resultater, er det ikke raketvidenskab, det der er sket og fandt sted i Vejen Kommune. Men det er helt sikkert markant og sikrer, at plankulturen udvikler sig i Vejen Kommune og bliver mere innovativ og bevidst. Som en medarbejder sagde: ”I fremtiden skal opgaven være i centrum, og ikke som i dag, hvor organiseringen bestemmer sagsgangen”. Et sæt aftaler for Vejen Kommunes plankultur blev nedfældet, sort på hvidt.

Materiale

Klik dig videre til oplæggene fra hver kursusdag med teorier, opsamlinger osv.

- Materiale fra kursusdag 1 (pdf)

- Materiale fra kursusdag 2 (pdf)

- Materiale fra kursusdag 3 (pdf)

- Materiale fra kursusdag 4 (pdf)
- Afsluttende aftaler for Vejen Kommunes plankultur

- Materiale fra da udviklingschef Peer Rexen præsenterede eksempelprojektet på planchefernes årsmøde (nov. 2008)

Tilbage til Vejens hovedside.

Skrevet af:

30.03.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania