Refleksioner og bemærkninger

Få et indblik i Svendborg Kommunes afsluttende refleksioner og sidste bemærkninger til deres Plan09-projekt om udvikling af metoder til kvalitetsdiskussioner.

Planafdelingens afsluttende refleksioner

Vi afrundede Plan09-projektet i Svendborg med en kvalitativ interviewundersøgelse med ni af planafdelingens byplanlæggere for gennem individuelle refleksioner at skærpe blikket for, hvad Cittaslow KAN i en konkret planlægningsmæssig sammenhæng.
Oplevelsen er generelt, at vi mangler at få diskuteret Cittaslow-konceptet internt i planafdelingen, for at finde frem til en fælles forståelse af Cittaslow og få det oversat til planlæggersprog. Plan09-projektets fokus hele vejen rundt i den kommunale organisation, på lokale aktører og potentielle tilflyttere betød at vi langt hen i projektperioden ’missede’ den vigtige videndeling internt i Planafdelingen.
 

Men blandt planlæggerne er der stor lyst og vilje til at inddrage Cittaslow som plankulturel strategi, fordi det retter fokus på kvalitet og god planlægnings-skik, giver et samlebegreb og sætter ekstra spot på planlægningen. Flere planlæggere fremhæver også, at Cittaslow som et fælles centralt begreb at tale om kvalitet og prioritere ud fra kan generere et mere frugtbart samarbejde embedsapparatet og politikerne imellem.
Læs her Refleksioner fra Planafdelingen (pdf).

Afsluttende om Cittaslow og værdibaseret tilgang til den fysiske planlægning 

Svendborg Kommunes eksempelprojekt er kommet i mål.

Projektet kan være til inspiration for andre kommuner, der

  • vil markedsføre kommunen på værdier om 'det gode liv'
  • vil øge engagement og inddragelse af interessenter  
  • vil overveje at blive medlem af Cittaslow-bevægelsen og derigennem lokalt og globalt understøtte et strategisk udviklingsarbejde med fokus på værdibaseret planlægning, bæredygtighed, lokal identitet og livskvalitet.

Opsamlende peger vi på fire erfaringer: 

  • Kultur og Plan giver samlet nyt liv.
  • Politisk opbakning er en nødvendighed.
  • Vi skal huske os selv!
  • Cittaslow kan og skal udfordre plankulturen. 

I Svendborg kom vi i mål i den forstand, at Svendborgs Cittaslow-kvaliteter gennem projektperioden er blevet grundigt debatteret på tværs af alle sektorer og er mødt med både

nysgerrig og kritisk interesse. Cittaslow har dog vist sig at være et vidtfavnende begreb og vanskeligt at få konkretiseret: Cittaslow kan man ikke sætte på en formel. Men måske netop derfor inspirerer og udfordrer det både til udsyn, omtanke og kreativ tænkning.

Vi kom i mål også i den forstand, at vi nu har tegnet skitserne til et planredskab, Cittaslowhjulet, der skal sætte Cittaslow - kvalitet i liv og omgivelser - højt på dagsordenen, når vi går i dialog med politikere og projektholdere. Som en overordnet værdi indgår Cittaslow også i "Forslag til Kommuneplan09" med henvisninger og link til relevante afsnit i hovedstrukturen.

Gennem eksempelprojektet har vi fået tegnet mere klare konturer af vores kommunale rolle som  dagsordensættende, opsøgende, initierende og samarbejdende som supplement til den traditionelle regulerende og administrerende rolle. Planjura og regulerende bestemmelser skal der også til, men fokus retter vi på mennesker, livet og omgivelserne.  Også efter Plan09 …

Klik dig videre til den afsluttende evaluering om projektets baggrund, metoder og erfaringer (pdf).  
Tilbage Svendborg projekthovedside.

Skrevet af:

28.10.09

Til toppen Print Send til en ven
Miljøministeriet Realdania