Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Bydelen Nye nord for Aarhus sætter nye standarder for fremtidens bæredygtige bysamfund gennem konkrete løsninger, der skaber plads til natur, fællesskab og biodiversitet. Derfor vinder Aarhus Kommune, Aarhus Vand og Tækker Group Byplanprisen 2022 for et innovativt og visionært samarbejde.
Naturen, biodiversiteten og vandet er drivere for byudviklingen og fællesskabet centralt i bydelen Nye, som ligger ti kilometer nord for Aarhus. Bydelen udvikles af Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune. Og det er netop dette visionære samarbejde kombineret med en række konkrete løsninger, som er hovedbegrundelsen for, at en enig jury har udpeget udviklingen af Nye som vinder af Byplanprisen, der stadig er i gang. Vinderen af prisen lægger heller ikke skjul på, at den naturbaserede udvikling er et resultat af det stærke samarbejde og en fælles vision:
Et godt samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune har været helt afgørende for at vi har fået prisen. De to organisationer har taget nogle ambitiøse valg i forbindelse med udviklingen af Nye. Så jeg er særligt glad for at det er hele projektgruppen, der modtager den fornemme pris, siger idémand og ejer af Tækker Group Jørn Tækker.
Tæt bebyggelse, mere fællesareal og plads til naturen Nye vil, når den står færdig, være en forstad på størrelse med Odder bestående af syv bydele med hver deres karakter. Selve boligmassen bliver tæt og bygges overvejende af bæredygtige materialer og udbydes i forskellige ejerformer. Desuden vil bydelen rumme offentlige institutioner og detailhandel. Særligt for Nye er, at de enkelte grunde udstykkes som sokkelgrunde. Det sikrer store friarealer til natur og skaber et åbent miljø med vægt på biodiversitet, hvor vilde grønne rabatter og åbne vandrender er det gennemgående træk. Regnvandet samles fra hele området, renses og bruges til toiletskyl og tøjvask. Bydelen er anlagt ved den nye letbane, som giver beboerne mulighed for at komme til Aarhus midtby på 30 minutter med kollektiv transport.
Se mere om NYE
Brug for at afprøve nye veje Selvom bydelen Nye endnu ikke står klar og også har mødt bump på vejen, så er Ellen Højgaard Jensen, direktør i Byplanlaboratoriet, ikke i tvivl om Nyes betydning.
- Vi har i den grad brug for den slags visioner. Det er nødvendigt at prøve grænser og nye veje af for at nå frem til den bæredygtige fremtid, vi alle ønsker os så brændende. Derfor er der behov for samarbejder, som det vi ser i Nye, hvor private aktører, kommuner og ikke mindst forsyningsselskaber viser vejen for fremtidens byudvikling. Det vil vi gerne være med til at anprise med Byplanprisen, siger Ellen Højgaard Jensen.
Byplanprisen har afspejlet udviklingen fra 1996 Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996. Og netop i Nye, mener Arkitektforeningens direktør Lars Autrup, at det er spændende at se, hvordan partnerskabet bag har blik for helheden:
Bydelen Nye bringer os tættere på visionen om en reel bæredygtig by, som sætter helt nye standarder for planlægning, regnvandsløsninger og infrastruktur. Det er fantastisk med en privat udvikler, der viser vejen for den bæredygtige udvikling og sammen med virkeligt dygtige rådgivere formår at komme med et stærkt æstetisk bud på fremtiden by, siger Lars Autrup.
Juryen for Byplanprisen Juryen for Byplanprisen består af Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening samt Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium ogPeer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere
Se de tre nominerede til Byplanprisen 2022
Højer byomdannelse og Tøndermarskinitiativet vinder Publikumsprisen 2022
Se vinderene af Byplanprisen de sidste 3 år - - 2021: Syddjurs kommune for ”Ebeltoft i udvikling” - 2020: Faaborg-Midtfyn Kommune for ”Fremtidens forstad” - 2019 Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening for ”Aalborg Øst”