Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Vordingborg kommune og de lokale turismeaktører er nomineret til Byplanprisen
Potentialeplan Vordingborg Kommune har særligt de sidste 8 år arbejdet fokuseret på at udvikle Møn som turistdestination. Allerede i den nye Vordingborg Kommunes kommuneplan, hvor fire kommuner lige var blevet lagt sammen til én, var Møns potentiale klart beskrevet. Arbejdet med udviklingen af turismen på Møn startede i 2012, hvor Vordingborg Kommune deltog i et landsdækkende udviklingsprojekt om udvikling af 20 særlige feriesteder i kystturismen i Danmark, koordineret af Videnscenter for Kystturisme. Der blev nedsat en styregruppe for projektet, bredt sammensat af både kommunale og private turismeaktører med det ambitiøse mål, at fordoble turismeomsætningen fra 2012 til 2022. Resultatet af arbejdet var en potentialeplan med en klar vision, som kommunen og turistaktørerne kunne samles om, og fire indsatsområder med konkrete initiativer. De handlede om det fysiske miljø, kommunikation og markedsføring, oplevelseskoncepter og overnatningskapacitet. Det blev blandt andet påpeget at der var brug for at styrke det fysiske miljø via oprydning, forskønnelse og bedre forbindelser.
Indsatsområderne er siden indarbejdet i kommunens turiststrategi, og målet om fordobling af turismeomsætningen fra en årlig omsætning på 440 mio. kr. i 2012 til 840 mio. kr. i 2022, blev nået allerede i 2018 med en turismeomsætning på 860 mio. kr.
Camønoen Direkte afledt af arbejdet med potentialeplanen er idéer som Dark Sky, Unesco Biosfære og Camønoen blevet født. Idéer som i dag er fungerende koncepter med international anerkendelse. Kendetegnende for alle disse projekter er, at idéerne er skabt af lokale borgere og turistaktører, og herefter er blevet til i et tæt samarbejde mellem kommunen, borgerne og turistaktørerne. Møn er i dag en af de mest besøgte øer om sommeren med Camønoen, Møns Klint, Dark Sky, tirsdagsmarkeder og Unesco Biosfære, og er således blevet overhalet af sin egen succes. Så meget at sommeren 2020 næsten blev for meget for de lokale med rekord mange besøgende. Kommunalbestyrelsen afsatte i budgettet for 2021 en pulje 5,4 mio. Camønoen og rekreative ruter, herunder infrastruktur til forbedring af trafikforhold og faciliteter
Landsbyforskønnelse og nye overnatningsmuligheder Potentialeplanen peger på en række konkrete initiativer ud over Camønoen, som både skal give noget til turisterne og de lokale. Nogle af dem er allerede realiseret. Det gælder f.eks. forskønnelsen i en håndfuld landsbyer på østsiden af øen. Her er et nedrivningsmodent hus omdannet til et medborgerhus mens et andet er revet ned og erstattet med en ny plads ved kirken. Derudover er der bl.a. planer om en fælles hjemmeside for Møn, udvikling af Klintholm Havns kulturhistoriske miljø og nye overnatningsmuligheder.
Planer og strategier med stor effekt Vordingborg kommune nomineres for med relativt få midler aktivt at understøtte og markedsføre de kvaliteter, der findes i lokalområdet på Møn. Arbejdet udspringer af en gennembearbejdet potentialeplan med blik for, at turisme som vækstmotor kræver en helhedsorienteret, bredspektret indsats. Kvaliteterne er de naturgivne kvaliteter og ikke mindst de mange lokale ildsjæle. Kommunen har vist sig i stand til at gribe mange af de ideer, der opstår lokalt. Samtidig bruges områdefornyelse og landsbyfornyelse aktivt til at skabe lokale fællesskaber og forskønne landsbyerne på Møn.