Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Investeringer for milliarder
Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune nomineres for en gennemgribende omdannelse af Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst. På forholdsvis kort tid er det lykkedes at skabe en positiv udvikling i et af Nordjyllands mest udsatte boligområder.
Nyt bydelscenter – kickstart forstaden
I et tæt samspil mellem kommune, boligorganisation, investorer og fonde er der etableret et nyt bydelscenter på tværs af en overordnet vejforbindelse ved Tornhøj. I bydelscenteret indgår det eksisterende bibliotek og kulturhus Trekanten, ny offentlig park og en ny lys stiforbindelse, der er udvidet og omdannet til bydelens nye sammenbindende hovedgade. Her gennemføres aktuelt test med førerløse lokalbusser, der kan forbinde bydelens mange boligområder og institutioner.
Blandede boligtyper og funktioner
Boligbebyggelsen Kildeparken fik vedtaget en helhedsplan i 2012 og er et eksempel på en bebyggelse, der har brudt isolationen. Første skridt i renoveringen blev taget med opførelsen af et sundheds- og kvartershus. Samtidig blev de mere end 1.000 boliger fra 70érne gennemgribende renoveret, så der blev skabt stor variation. Området fik et generelt arkitektonisk løft ved udvikling af nye rækkehuse og tagboliger og 6 private punkthuse som fortætning midt i de almene bebyggelser.
Variation og flow
Helhedsplanen og kickstart-projektet gentænker fuldstændig 70-er planen. De blinde vejsystemer er omlagt og trafikken bliver ført igennem kvarteret i stedet for udenom. Der er skabt nye klassiske boligveje og mulighed for fortovsparkering ved egen bolig i stedet for store øde parkeringspladser. Samtidig er de store græsplæner omdannet til et varieret landskab med søer vådområder.
Juryen fremhæver den klare fortælling og vision, innovationskraften, samarbejdet mellem aktørerne og den konsekvente kobling mellem investeringerne på tværs af parter og kommunale sektorer. Modellen kan tjene som inspiration for andre kommuner og boligorganisationer, der skal i gang med den svære opgave det er at vende en negativ spiral i udsatte boligområder.
Se de nominerede til Byplanprisen 2019