Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
NOMINERET TIL BYPLANPRISEN 2020
Furesø Kommune har kickstartet 15 nye bofællesskaber i de seneste år. Mageløse, der ligger i Sydlejren i den tidligere flyvestation Værløse, er et af dem.
Sydlejren er præget af mindre udstykninger af tæt-lav bebyggelse og fokus er på fællesskab og nærhed til natur i modsætning til de parcelhusområder med private haver, der præger de omkringliggende forstæder. I implementeringen af planen stiller Furesø Kommune krav om, at byggeriet svanemærkes eller opføres med udgangspunkt i tilsvarende standarder og at alle kommende beboere bidrager økonomisk til at ombygge en af de historiske hangarer på 2.400 m2 til et fælleshus. Da disse krav ikke kan indarbejdes i lokalplanen, indgår de i købsaftalen mellem Freja og køberne af de enkelte storparceller.Helhedsplanen sikrer områdets naturkvaliteter og unikke kulturhistorie med hangarer, officersskole, F26 shelters, rullearealer mv
Høj kvalitet
Nomineringen er begrundet i, at Furesø Kommune har formået at fastholde det høje ambitionsniveau gennem lokalplanprocesserne og byggesagsbehandlingen og at beboerne i bofællesskaberne bliver aktivt involveret. Kommunen afholdt således i efteråret 2016 en workshoprække med det formål at kvalificere interesserede borgere til at udvikle og etablere bofællesskaber på de arealer, kommunen råder over.
Bofællesskabet har grebet bolden
Beboerne i bofællesskabet Mageløse har bidraget aktivt. De har formidlet hvor bæredygtigt, spændende og udfordrende det er at omdanne et tidligere militæranlæg til et åbent område. De har taget ejerskab. F.eks. har de opkøbt et gammelt kontroltårn, der skal været vartegn for Sydlejren og de har set muligheden for at genbruge vand fra områdets afværgeforanstaltning til deres eget jordvarmeanlæg.
Gode arbejdsredskaber
Helhedsplan, designmanual og lokalplaner har været gode arbejdsredskaber. Især har planens analyse af området, og deraf følgende visioner været en god rettesnor i processen. Juryen fremhæver kommunens fokus på nye boformer og opbygningen af fællesskaber og bæredygtighed i en ny bydel. Mange kommuner ønsker bofællesskaber, men er måske bekymrede for om de lukker sig om sig selv. Mageløse er et eksempel på det modsatte. Det skyldes kommunens åbne og inviterende tilgang og ildsjælenes store engagement.
Tilbage