Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Faaborg-Midtfyn Kommune modtager Byplanprisen 2020 for udviklingen af Odense-forstaden Årslev. Det er byudvikling i en skala, der er en storby værdig, vurderer juryen. Men udviklingen sker altså i en by med 4000 indbyggere, hvor den tætte involvering af borgerne har været afgørende for successen.
Se interview med borgmester Hans Stavnsager
Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo? Vi kan jo ikke alle bo i de store byer og derfor er oplande og forstæder vigtige. Faaborg-Midtfyn har med udviklingen af Årslev givet et godt bud på, hvordan forstæderne kan blive attraktive steder at bo og leve. Og det har udløst Byplanprisen 2020. Juryen har bl.a. lagt vægt på den tætte involvering af borgerne og den gode kommunikation om strategien.
Prisen blev afsløret og overrakt af direktør Lars Autrup, Arkitektforeningen, ved et live-transmitteret event d. 1.10. Faaborg-Midtfyn Kommune vandt Byplanprisen i tæt opløb med Furesø Kommune/Bofællesskabet Mageløse og Køge Kommune/Køge Kyst.
Ny bymidte og bæredygtige boligkvarterer Faaborg-Midtfyn Kommune købte i 2015 en nedlagt og forfalden fabrik midt i Årslev. Kommunen undlod at rive den ned og gav i stedet nøglerne til byens borgere. Med kommunens opbakning skabte de 4.000 borgere et aktivt og socialt rummeligt hus kaldet Polymeren, hvor der er crossfit, aktivitetssted for veteraner, teater, koncerter, værksteder og butikker side om side.
Juryen lægger vægt på, at Faaborg-Midtfyn Kommune har udviklet strategierne i fællesskab med borgerne og at man har afsat 150 millioner til investeringer i området. Det er byudvikling i en skala, der kunne være en storby værdig, som nu udspiller sig på en langt mindre scene i provinsen, lyder vurderingen fra juryen.
- Byudviklingen i Årslev har vist, hvor vigtigt det er, at kommunerne har blik for forstæderne og dyrker de muligheder som disse rummer. Borgerne har kvitteret og givet deres bidrag, der understreger, at byudvikling handler om meget mere end detailhandel og cafeer, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium.
Nye boliger i området respekterer landskabet og de smukke omgivelser kommer på den måde både de nye tilflyttere og de nuværende indbyggere til gode. Og så stilles, der krav om bæredygtighed og DGNB-certificering af alle boligerne. Der er anlagt en supercykelsti, der fører direkte ind til Odense centrum.
Stolt borgmester Og det var en meget tilfreds borgmester Hans Stavnsager fra Faaborg-Midtfyn Kommune, der modtog prisen.
- Det forpligter at finde vej i planlægningen af gode byer. Også selvom vi ikke arbejder med en storby eller et decideret vækstområde. Det skylder vi borgere, der har valgt at bo i landdistriktskommuner og forstæder uden for de større byer. Det handler om at forhindre, at Danmark knækker midt over. Derfor er vi utroligt stolte og glade for at modtage Byplanprisen for udviklingen af ”Fremtidens Forstad”. Vi håber vi kan være med til at inspirere andre med de erfaringer og den proces, vi står midt i, lyder det fra borgmester Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn Kommune.
Mange funktioner Omdrejningspunktet for udviklingen af Årslev er en projektkonkurrence og en strategiske udviklingsplan fra 2019. Med planen og de to vinderprojekter i hånden står kommunen foran en samlet udvikling af to sammenvoksede småbyer. Planen for en ny samlende bymidte bygger videre på foreningsdrevne fællesskaber i hallen Polymeren og de kommunale aktører i skolen, daginstitutionerne, biblioteket og musikskolen.
Se de tre nominerede til Byplanprisen 2020
Byplanprisen siden 1996 Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996.
I juryen er:
Læs mere om Byplanprisen
Hvem har fået prisen de sidste 3 år?
Se tidligere års vindere af Byplanprisen