Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
”Samtale fremmer forståelsen” kunne opsummere hovedbudskabet fra konferencen ”Business og bysamarbejder”, der d. 18, juni samlede 100 deltagere fra en bred kreds af aktører med interesser i byudvikling. Mange bymidter er udfordrede af storcentre, aflastningscentre og nethandel, og skal der skabes byliv, så skal der tages utraditionelle metoder i anvendelse. Her er bysamarbejder, erhvervssamarbejder og innovationsdistrikter nogle af virkemidlerne.
- Samarbejder i formelle rammer kan skabe resultater, det ser vi mange eksempler på i udlandet. Målet er at skabe attraktive byer, hvor vi løfter mange hensyn, fra virksomhedernes rammevilkår og til at forfølge FNs 17 verdensmål, sagde by- og miljødirektør Maj Green, Gladsaxe Kommune og formand for Netværk om privat-offentlige bysamarbejder, der havde inviteret til konferencen.
Langsomme penge
Med 230 mia. på kontoen talte projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, Pensiondanmark, med en vis vægt om selskabets interesser i byudvikling.
- Vi har interesser i, at byerne er attraktive på den lange bane, og derfor er godt samarbejde, tværfaglighed og fokus på slutbrugeren helt essentielt. Prisen er afgørende for om folk flytter ind, men det sociale er afgørende for om man bliver boende, sagde Mia Manghezi.
Selskabet, som har ”langsomme penge”, går altså ikke kun efter et afkast på den korte bane, men sigter også efter Verdensmålene og efterspørger alt fra bæredygtige materialer til blandende boligformer og kvalitet i bred forstand.
Samarbejde med nyt perspektiv
Man kunne påstå, at dialog og samarbejde i kommunerne ikke er en ny ting, men én pointe med bysamarbejderne er at flytte fokus fra den traditionelle form og de traditionelle roller, hvor karikaturen på en handelsstandsforening kræver noget af en fodslæbende kommune.
Det er vigtigt, at det er et samarbejde og alle parter leverer.
Dagens svenske oplægsholder, Marianne Lind, Linköping Kommune, og aktiv i foreningen Svenska Stadskärnor, fortalte, hvad der skal til: - Man sidder i vores styregruppe for at skabe værdi for Linkøbing, ikke for dig selv, for et parti eller for en virksomhed. Det handler om Linkøbing, lød budskabet fra Marianne Lind.
Se filmen fra konferencen her
Her kan du finde dagens præsentationer: Velkomst v. Maj Green, By- og miljødirektør i Gladsaxe Kommune og formand for netværk om privat-offentlige bysamarbejder
Med byliv på bundlinjen v. Mia Manghezi, projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Svenska Stadskärnor BID-modell v. Marianne Lind, näringslivsutvecklare i Linköping, og aktiv i Svenska Stadskärnor
Esbjerg Bymidtesamarbejde v. Per Andersen, direktør og formand for Esbjerg Byforum
Tværfagligt samarbejde som vækstfaktor v. Michael Duncan, selvstændig konsulent og næstformand i Business Slagelse
BID i Vejle Kommune v. Mikkel Niess, BID facilitator BID-Danmark og tidligere varehuschef i Føtex Vejle
’Vi er dem vi kender’ – et innovationsdistrikt i Danmark v. Carolina Benjaminsen, administrerende direktør for Ørestads Innovations City Copenhagen (ØICC)
Læs mere om netværket