Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Lovforslaget Planloven har i dag to muligheder for ekspropriation. Man kan ekspropriere, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for at: 1. Sikre en byudvikling i henhold til en kommuneplan eller 2. Virkeliggøre en lokalplan eller en byplanvedtægt. Lovforslagets væsentligste ændring i relation til ekspropriation er, at kommunernes adgang til at foretage ekspropriation til byudvikling på grundlag af en kommuneplan ønskes fjernet.
Byudvikling og kommuneplanlægning – et fælles anliggende Dansk Byplanlaboratorium mener, at det en fjernelse af denne mulighed vil svække den langsigtede planlægning af vores byer. Byerne vokser stadig, og i mange kommuner arbejdes der langsigtet og offensivt for at få udviklingen til at være socialt, økonomisk og miljømæssig bæredygtig -også på lang sigt. Det sikres først og fremmest gennem kommuneplanlægningen. Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål for udviklingen og arealeanvendelsen samt rammer for lokalplanernes indhold for de enkelte dele af kommunen. I rammedelen beskrives, hvad der kan bestemmes i en lokalplan for det enkelte område for at sikre en sammenhængende bystruktur og de overordnede mål. Kommuneplanen bestemmer også hvilke arealer i landzonen, der kan overføres til byzone eller sommerhusområde. Rammedelen kan bestemme rækkefølgen for udbygning af by- og sommerhusområder. Ved større omdannelses- eller udbygningsprojekter har kommunerne hidtil kunne ekspropriere, så der kan udvikles samlede helhedsplaner for områderne før der lokalplanlægges. Det er nødvendigt for kommunerne at vide, hvilken jord, de har til deres rådighed. Det er dette værktøj, som nu foreslås afskaffet.
Ekspropriation til byudvikling bruges allerede med varsomhed Lovforslagets redegørelse henviser til kammeradvokatens undersøgelse, der viser, at der i perioden 2003-2007 kun har været eksproprieret til byudvikling i 19 tilfælde. Det svarer til ca. 4 ekspropriationer om året. I langt de fleste tilfælde opkøber kommunerne nemlig jorden gennem frivillige aftaler . Det er for det meste en aftale, som begge parter er yderst tilfredse med - især, hvis der ar tale om landbrugsjord, der overgår til byzone. Jordejerne får mangedoblet deres pris og kommunen får mulighed for at planlægge rationelt og langsigtet. Det er der, efter Dansk Byplanlaboratoriums mening, ikke grund til at lave om på. Det er afgørende, at muligheden for ekspropriation til byudvikling foreligger. Såfremt den afskaffes kan det betyde store vanskeligheder med at sikre en hensigtsmæssig byudvikling. Enten må de bæredygtige og rigtige løsninger baseret på gode planprincipper opgives, eller jordprisen for at opnå disse løsninger vil opnå urealistiske niveauer, som samfundsmæssigt vil være uforsvarlige – og som vil skabe dyrere løsninger – f.eks. dyrere boliger. En god byudvikling fordrer planlægning for mange generationer ud i fremtiden. Det er vigtigt, at der er effektive instrumenter til rådighed herfor.
Med venlig hilsen
Dansk Byplanlaboratorium
Formand Torben Nøhr
Direktør Ellen Højgaard Jensen