Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
I 2005 blev Byplanprisen tildelt Horsens Kommune for målrettet bypolitik og strategisk planlægning af høj kvalitet. Der er tale om et langt sejt træk med fokus på proces og tværsektoriel planlægning.
Denne indsats har været stærkt medvirkende til, at Horsens over tid er blevet til en god by at leve i.
Byplanprisen uddeles hvert år til en kommune eller anden myndighed som har gjort ”en særlig indsats for gennem planlægning at fremme kvaliteten i de fysiske omgivelser, byerne og landskabet”. Prisen er indstiftet af Akademisk Arkitektforening og Dansk Byplanlaboratorium.
Det er naturligvis en stor glæde for mig på borgernes vegne at modtage Byplanprisen 2005, udtalte en tydelig stolt borgmester i Horsens Vagn Ry Nielsen i sin takketale.
Helt i tråd med RIO konferencen i 1992 har vi valgt at lade kommuneplanen være Horsens Kommunes lokale AGENDA 21. Denne kommuneplanproces har været fundamentet i den forandring og forankring, som kommunen har gennemløbet. Der har været stor enighed i Byrådet om de valg der skulle foretages, og uden aktive og involverede borgere havde vi ikke nået samme resultat, udtalte borgmesteren.
Borgmester Vagn Ry Nielsen afsluttede sin tale med at sige, at der er brugt mange værktøjer i den valgte strategi. Uanset om det har været kulturen med Paul Mc. Cartney eller den fysiske planlægning med arkitekturpolitikken, der har været drivkraften, så har målet været helheden: en dynamisk by med engagerede borgere og en stærk fælles identitet.
I motivationen for prisuddelingen lægges der vægt på at Kommunen på overbevisende måde har vendt billedet af byen fra ”Jyllands kirkegård” og ”Fængselsbyen” til en by, der fremstår dynamisk, oplevelsesrig og kvalitetsbevidst – også på det fysiske område. Byens image er ændret, så Horsens i dag fremstår som en nyskabende og spændende by med et stort potentiale for fortsat udvikling.
Byen og kommunen har i en lang årrække arbejdet aktivt med bypolitik gennem en bred og koordineret planlægning. Der er udarbejdet en sammenfattende, udviklingsorienteret strategisk plan for hele kommunen, aktiv erhvervspolitik, regionalt orienteret uddannelsespolitik, aktiv kulturpolitik og sammenfattende social og børne-ungepolitik.
Indenfor den fysiske planlægning kan følgende indsatser fremhæves: arkitekturpolitik med vægt på kvalitet og balance mellem bevaringshensyn og det nyskabende, byfornyelsesindsats med fastholdelse af den historiske arv og med ny udnyttelse af gamle industribygninger, bevidst styrkelse af bymidten og en samlet grøn plan for hele kommunen.
(Juryen ønsker at præcisere, at den særdeles omdiskuterede Bilka-sag ikke har indgået i juryens bedømmelse af planarbejdet i Horsens.)
Juryens begrundelse:
Byplanprisen 2005 tildeles Horsens Kommune for målrettet bypolitik og strategisk planlægning af høj kvalitet. Der er tale om et langt sejt træk med fokus på proces og tværsektoriel planlægning.
Kommunen har på overbevisende måde vendt billedet af byen fra ”Jyllands kirkegård” og ”Fængselsbyen” til en by, der fremstår dynamisk, oplevelsesrig og kvalitetsbevidst – også på det fysiske område. Byens image er ændret, så Horsens i dag fremstår som en nyskabende og spændende by med et stort potentiale for fortsat udvikling.