Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Af: Elzelina Van Melle (forkortet af red.)
Læs mere om Henri Bava
Når Henri Bava gæster Byens Gulv i januar 2019, sker det med et ønske om at forene og udvide forståelsen af arbejdet med jorden, landskabet og byens rum.
Henri Bava vil gerne sætte jordens potentiale på dagsordenen. ”Jord ikke skal betragtes som affald …. En bevidst og målrettet tilgang kan ændre jordlagringsmetoder og -steder radikalt” siger han - og fortsætter: ”jord repræsenterer ofte en skjult økonomi af gigantiske dimensioner”
Landskabsarkitektur er basis for byplanlægning Byen indgår i landskabet og derfor mener Henri Bava, at udviklingen af nye projekter altid skal indgå i en eksisterende samtale med de givne forudsætninger, så som den underliggende geologiske basis, landskabets flader samt naturen og biologien.
”I projektudviklingen leder interessen for jorden og landskabet naturligt videre til byplanlægning… (…)… Vores projekter er som åbne systemer, forankret på præcise fundamenter, på hvilken en fri fortolkning er mulig."
Henri Bava fremhæver i den forbindelse, at landskabsarkitekten i kraft af sin uddannelse og filosofi er utroligt velkvalificeret til at lede store, komplekse byudviklingsprojekter. ”Vi arbejder meget med visioner som fælles fortællinger om projekterne. (…) Når vi lytter, vejleder og giver retning, kan vi være med til at kickstarte en bevægelse, der rækker langt ud over os selv. ”
Jorden – det vigtigste element i cirkulær økonomi ”… Når man taler om cirkulær økonomi i relation til byområder og byudvikling er både by- og landbrugsjordens kvalitet afgørende. Ligesom luftkvalitet. Den er udgangspunktet for frugtbarhed. ” Derfor er Henri Bava i samarbejde med arkitekten Antoine Grumbach i gang med at forberede et symposium om jordbundsværdi, jordflytning og især dens genanvendelse. I et af Agence Ters projekter i Strasbourg ”… skal den frugtbare jord, der ligger under havnens flader udgraves og anvendes igen uden tilsætning af udefrakommende jord. Jordforbedringsplatforme er ikke bare økonomisk bæredygtighed og et godt princip for cirkulær økonomi, det er også en god måde at formidle vigtigheden af genbrug og formidle den proces, vi står i. Faktisk er det Henri Bavas intention, at symposiet netop skal give blandt andet landskabsarkitekterne en ”… forståelse for de muligheder, der ligger i jorden ”ved at ”… engagere en bred vifte af forskere, fagfolk og iværksættere omkring temaet. Vi vil kommunikere, én gang for alle, at jordbunden, selv som inaktivt materiale, ikke skal betragtes som affald, og at man kan opnå ekstraordinære kvaliteter efter behandling. En bevidst og målrettet tilgang kan påvirke jordlagringsmetoder og -steder radikalt (…) her spiller vores (Agence Ter. Red.) internationale virke ind, noget som gør os i stand til at koble erfaringer og inspirationer fra mange forskellige europæiske praksisser og holdninger. ”
Fælles filosofi, internationalt udsyn og lokal tilpasning Agence Ter har tegnestuer flere steder i verden, men kernen består af de tre grundlæggere, der har udviklet en fælles filosofi, som gør det muligt at fastholde en vision, selvom de er geografisk adskilte. Derudover består staben af 15 nationaliteter med et utal af discipliner, hvilket ”… giver os (Agence Ter) mulighed for at integrere kontekstens sædvaner og på den måde føre projekter bedre til udførelse (…) Hemmeligheden er at lytte til hinanden og samarbejde på basis af interesser i de forskellige projekter” – og det i en meget flad struktur.
Et af Henri Bavas seneste tiltag er den dobbelte fransk-tyske masteruddannelse mellem KIT og Arkitekturskolen i Strasbourg, hvilket har ført til meget interessante akademiske udvekslinger på tværs af landegrænser. En udveksling Henri Bava fortsætter, når han gæster Byens Gulv d. 8. februar 2019 i Nyborg.
Læs mere om Agence Ter
Læs mere om Byens Gulv konferencen