Her kan du se vores aktuelle udvalg af kurser, arrangementer, webinarer og netværk.
Hvis du ikke finder det kursus, I har brug for, så kan vi tilbyde at skræddersy et kursus, der er tilpasset netop din kommune eller organisation.
Kommende kurser
Afholdte kurser
Dansk Byplanlaboratorium udvikler projekter og indgår i samarbejder, der kan være med til at kvalificere planlægningen – enten gennem nye erkendelser eller gennem formidling af gode resultater.
Kontakt os gerne hvis du har en ide til et relevant projekt eller et udviklende samarbejde, der kan være med til at skabe bæredygtige byer og landskaber.
Nuværende projekter
Afsluttede projekter
Få nye værktøjer og lad dig inspirere af gode cases og holdninger fra nær og fjern. Her kan du finde temasider, udgivelser fra Dansk Byplanlaboratorium og Byplanhistorisk udvalg. Du kan også læse magasinet Byplan Nyt og finde de seneste holdninger fra Dansk Byplanlaboratorium.
Du må meget gerne selv bidrage – skriv debatindlæg i Byplan Nyt eller skrive et indlæg til ByplanBlog.
Trygge boligområder
Digital by
Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig institution, der siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen.
Byplanlaboratoriet skaber debat om aktuelle planlægningsspørgsmål, opbygger kompetencer og formidler ny viden. Det sker gennem deltagelse i udviklingsprojekter, afholdelse af kurser, seminarer, webinarer og konferencer samt udgivelse af publikationer, magasinet Byplan Nyt samt denne hjemmeside.
Hovedparten af Byplanlaboratoriets udgifter finansieres via indtægtsdækket virksomhed. Resten dækkes af tilskud fra myndigheder, institutioner og private virksomheder.
NYP - Netværk for Yngre planlæggere
FAB - Foreningen af Byplanlæggere
Park og Naturforvalterene
Byplanhistorisk Udvalg
Plan22+
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Bestil Byplan Nyt
Regeringen ønsker at sætte Fingerplanen til debat i 2017 og 2018 Fingerplanen er central for udviklingen i Hovedstadsområdet. Regeringen har foretaget en mindre revision i 2017 og planlægger en mere overordnet revision i 2018. Derfor gør Dansk Byplanlaboratorium sit materiale om Fingerplanen mere tilgængeligt. I 70 år har Fingerplanen sat sit aftryk på udbygningen af hovedstadsregionen. Den oprindelige Fingerplan var et skitseforslag fra 1947, der omsatte en klar vision til et letforståeligt plankoncept, som byggede på fremskrivninger og prognoser. Overalt i verden kender fagfolk København for Fingerplanens enkelt greb, ligesom den er kendt af mange danskere.
Høringssvar 2017 Høringssvar 2013 Høringssvar 2011 Høringssvar 2007
Undervejs er Fingerplanen blevet revideret og tilpasset sin samtid. Men først i 2007 blev Fingerplanen opløftet til et officielt landsplandirektiv for hovedstaden. Fingerplanen bygger på to grundlæggende principper. Princippet om stationsnærhed, hvor centerfunktioner så som institutioner, indkøbsmuligheder samt boliger er placeret nær stationerne, samt princippet om grønne rekreative områder i kilerne mellem fingrene.
Som en del af debatten om Fingerplanen afholdt Erhvervsministeriet og Byplanlaboratoriet i november 2017 konferencen: Hovedstaden 2030 I forbindelse med konferenecen redigerede Byplanlaboratoriet et skrift for Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning: Hovedstaden 2030 Fremtidens udfordringer for planlægning i hovedstadsområdet.
Erhvervsministeriet har samlet elevante undersøgelser her. I efteråret 2017 blev de 34 kommuner i hovedstadsområdet spurgt om deres forslag til Fingerplanen 2018 Find de 170 indkommende forslag her
Tag del i debatten I 2018 vil Byplanlaboratoriet følge udviklingen og invitere til yderligere debat om Hovedstadsområdets fremtid. Har du en holdning til resultatet eller processen så skriv din kommentar på vores facebookside, lav et indlæg til ByplanBlog eller en artikel i Byplan Nyt
Læs kronik om Fingerplanen
Nedenfor findes en række publikationer om arbejdet med udviklingen af Fingerplanen.
Skrift 71. Forarbejder til Fingerplanen 1947 Byplanhistorisk udvalg præsenterer fire notater, som udgjorde en vigtig del af forarbejdet til den oprindelig Fingerplan. Notaterne, som fornyligt er dukket op, blev udarbejdet af Poul Lyager i årene 1944 - 1949, mens han var ansat i Københavns Kommune. Red. Vibeke Dalgas. PRIS: 250 Kr. BESTIL
Hør Podcast fra Arkitekten Lyd: Fingerplanen fylder 70
Hør P1-interview med Ellen Højgaard Jensen
Læs artikel: Planloven presser Fingerplanen